Nyheter

Ärkebiskopen: Civilt motstånd bättre än att ta till knytnävarna

Ärkebiskop Antje Jackelén om hur yttrandefriheten kan försvaras i ett demokratiskt samhälle

Innebär yttrandefrihet att det måste vara tillåtet att bränna böcker som Koranen och Bibeln? En del svarar ja medan andra, som ärkebiskop Antje Jackelén, lutar åt ett nej.

Frågan är aktuell efter den danske högerextremisten Rasmus Paludans framträdanden i flera svenska städer under påskhelgen, med våldsamma kravaller som följd. I helgen höll Pauldan valmöten igen i Uppsala, Stockholm och Norrköping, men utan följande upplopp.

I en debattartikel i Upsala Nya Tidning tar Antje Jackelén till orda i den svåra frågan om vad yttrandefrihet egentligen innebär i praktiken i en demokrati som Sverige.

Omdöme behövs

Yttrandefriheten måste värnas, men den kan komma i konflikt med andra fri- och rättigheter och andras rättigheter. Och precis som andra friheter kräver yttrandefriheten omdöme, argumenterar ärkebiskopen.

Hon skriver att böcker representerar tankar och idéer och landar i slutsatsen att böcker ska diskuteras, inte förstöras.

Böcker är symboler

Men är inte böcker som vilket papper som helst? Det finns väl inga heliga böcker? Jo, hävdar Antje Jackelén, det finns böcker som har en särskilt symbolisk betydelse. Och med konstverk och byggnader är det på samma sätt:

“Om det bästa uttrycket för yttrandefrihet är att bränna sådant som upplevs som heligt av många har vi nog inte den mognad som kan förväntas av ett demokratiskt samhälle,” skriver hon.

Humor som vapen

Ärkebiskopen vädjar till den som känner sig kränkt att inte agera impulsivt, utan stanna upp och tänka efter. Men hur ska den reagera som tycker att någon har passerat gränsen för det anständiga?

“Det kan vara att ignorera, det kan vara humor, det kan vara civilt motstånd. Men det ska inte vara våld – den som reagerar med våld sänker sig till samma nivå som bokbrännaren,” anser hon.

När våldet tar över, och när samtalet och respekten för olika uppfattningar upphör, finns ingen vinnare enligt Antje Jackelén:

“Inget är vunnet. Alla förlorar.”

Ärkebiskopen avslutar sitt resonemang med att citera aposteln Paulus som skriver till människorna i Korinth: Allt är tillåtet – men allt är inte nyttigt.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig