Nyheter

Oväntad attack mot det kristna Armenien

Konflikt trappas upp i Kaukasus - i skuggan av Rysslands krigsföring i Ukraina

Azerbajdzjan har gått till militärt angrepp mot sitt grannland Armenien. Experten Svante Lundgren ser paralleller med Rysslands attack mot Ukraina, med skillnaden att här finns det också en tydligare religiös motsättning mellan ett muslimskt och ett kristet land.

Minst 49 armeniska soldater dog då Azerbajdzjan oväntat gick till militärt angrepp natten till tisdag. Länderna beskyller varandra för att ha startat denna konflikt, även om de flesta bedömare ser Azerbajdzjan som den ansvariga parten.

Armenien och Azerbajdzjan har länge varit indragna i en långvarig konflikt om Nagorno-Karabach, ett område som båda länderna gör anspråk på. För två år sedan blossade striderna upp och Azerbajdzjan lyckades då flytta fram sina positioner. Men den här gången handlar det om något annat.

– Nu är det ett anfall på en suverän stat, säger Svante Lundgren, forskare vid Lunds universitet och expert på det armeniska folkmordet.

Historiska oförrätter

Han jämför det med Rysslands anfall mot Ukraina och kopplar ihop det här med att det i Azerbajdzjan förts en hårdför retorik om att återta områden som de menar historiskt tillhör dem.

– Det är en aggressiv retorik, menar Svante Lundgren.

Vilken roll spelar religionen?

– Azerbajdzjan är ett shiamuslimskt land, men ganska sekulariserat efter arvet från Sovjetunionen. Så religion är inte det viktigaste här, men samtidigt har landet använt det religiösa kortet för att mobilisera stöd från andra muslimska länder, att det här rör sig om ett krig mot de otrogna.

Armenien är ett kristet land och brukar ofta beskrivas som den första kristna nationen i världen, vilket gör att det vilar en religiös dimension i konflikten.

De båda länderna har också två olika styren, där Armenien rört sig i en mer demokratisk riktning medan Azerbajdzjan går att beskriva som en familjediktatur.

Sker i skymundan

Svante Lundgren tror att Azerbajdzjan nu passar på att gå framåt militärt, inte minst för att det kan ske i skuggan av kriget i Ukraina. Ryssland har sedan tidigare fredsbevarande trupper i området, men frågan är hur pass intresserade landet är av att dras in i ännu en konflikt. EU har nyligen slutit ett avtal med gasleveranser från Azerbajdzjan, då Ryssland strypt sina kranar, vilket också gör västvärlden bakbunden.

Hur allvarlig konflikten blir återstår att se. Det dröjde inte länge förrän en vapenvila slöts, vilken i skrivande stund fortfarande är gällande.

---

Fakta: Nagorno-Karabach

  • Nagorno-Karabach är ett område som både Armenien och Azerbajdzjan gör anspråk på.
  • Konflikten kring området har pågått länge och för två år sedan utbröt regelrätta strider som pågick i 44 dagar.
  • Så länge konflikten hållits inne i denna omtvistade zon har omvärldens respons varit mild, men nu har Azerbajdzjan beskjutit områden inne i Armenien.

---

Fler artiklar för dig