Nyheter

Överfall på judisk politiker fördöms i Finland

“Hat, hot och våld under en valkampanj är ett brott mot demokratin”

En judisk riksdagsledamot för finska Samlingspartiet, Ben Zyskowicz, har blivit överfallen utomhus i Helsingfors när han var på väg hem. Gärningsmannen hotade att döda Zyskowicz och talade om Nato och judendomen, rapporterar Yle.

Händelsen fördöms av president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin samt flera finländska politiker.

”Hat, hot och våld under en valkampanj är ett brott mot demokratin”, skriver president Sauli Niinistö på Twitter.

Enligt finska medier har Ben Zyskowicz uppgett att en stor man som verkade vara mellan 30 och 40 år konfronterade honom på en tunnelbanestation i Helsingfors.

I riksdagen i över 40 år

Till Helsingin Sanomat säger Ben Zyskowicz att mannen började skrika och anklaga honom för Finlands beslut att gå med i Nato. Dessutom vräkte mannen ur sig antisemitiska förolämpningar, förklarar Zyskowicz och tillägger att gärningsmannen hotade att döda honom och att knuffa ned honom på tunnelbanespåren.

Ben Zyskowicz har suttit i den finska riksdagen, eduskunta, i över 40 år och är en av de mest offentliga judiska företrädarna i Finland.

Men enligt nyhetsbyrån AP säger politikern till Helsingin Sanomat att han tror att hans angripares motiv var politiskt. Samlingspartiet, som Ben Zyskowicz representerar, kan enligt opinionsundersökningar få flest röster i nästa veckas riksdagsval.

Händelsen är polisanmäld.

Fler artiklar för dig