Professor: Konvertiter tacksamt mål för extremister

I går berättade Dagen om konvertiten Mahmoud som efter asylavslag tog sitt liv.
Afghanistanexperten och professorn William Maley, just nu på Stockholmsbesök, säger att det är ”mycket farligt” för konvertiter att sändas till landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På torsdagen anordnades en internationell konferens i Stockholm om säkerhetsläget just nu i Afghanistan. Huvudtalare var professor William Maley från Australian National University. Han har skrivit en lång rad böcker om Afghanistan och också flitigt rest dit.

Säkerhetsläget har förvärrats under senare tid i Afghanistan, säger han till Dagen.

– Den som säger att läget har blivit bättre... det kallar jag rena fantasierna, säger han till Dagen efter föreläsningen.

– Staten kan inte på en daglig basis garantera säkerheten för vanliga medborgare. Till politiker som säger att säkerhetsläget blivit bättre skulle jag vilja ställa en testfråga: Skulle de själva åka dit utan extra säkerhetsarrangemang?

De främsta anledningarna för att inte sända asylsökande tillbaka till Afghanistan är nivåerna på våld i landet, samt risker för förföljelse, säger han.

– Det är en kombination av dessa båda faktorer.

Läs även: Ulrik Josefsson riktar kritik mot myndigheter

 

Hazarer en utsatt grupp

Våldet i landet är oftast riktat mot särskilda grupper. Det handlar bland annat om den utsatta gruppen hazarer. Men även de som på något sätt ”sticker ut”, genom att till exempel ha västerländska ideal, är drabbade. Och kristna konvertiter är också en sådan grupp, säger han.

Vad händer en kristen konvertit som återvänder?

– Det vore väldigt farligt för den personen att åka till Afghanistan. Det har funnits en rad fall tidigare där kristna blivit demoniserade.

– Detta betyder inte att alla afghaner skulle delta i attackerna mot kristna. Men en konvertit är ett tacksamt mål för vissa extremister som vill definiera sig som fundamentalister som försvarar den rätta läran.

– Även om den stora delen av befolkningen inte är förföljer kristna, så räcker det med att en enda person drar igång en ”kampanj” mot en kristen – då kan det bli extremt farligt för den person som är utsatt.

Professor Maley säger att han själv känner till och har sett fall där människor som övergivit islam eller blivit kristna måste dölja sin identitet så att inte rykten börjar spridas.

Så länge situationen ser ut som den gör i Afghanistan – där över 3 400 personer dödades under förra året – bör ingen asylsökande skickas tillbaka dit, menar professorn.

Läs vidare: Mahmoud orkade inte leva efter asylavslag