Jubilar

Drömmen gick i uppfyllelse när han började prata om sin tro

“Jesus är bästa förebilden för hur en läkare ska betjäna patienter”

I sitt arbete som läkare vill Joakim Stiernspetz ha Jesus som sin främsta förebild. Som barnledare i församlingen vill han uppmuntra föräldrar att våga visa sin tro på ett praktiskt sätt i vardagen.

Just nu pågår handläggningar runt om i landet inför höstens intagning till universiteten. Joakim Stiernspetz jobbar som ST-läkare i Kalmar region. Han minns väl hur det var när han själv blev antagen till läkarlinjen vid Karolinska institutet. Från början var han en av 200 reserver, men han blev kallad till intervju och den tog en oväntad vändning.

– Jag blev antagen genom en prov- och intervjubaserad process. Vid intervjuerna träffade man en psykolog och en läkare. I samtalet med läkaren ledde Gud mig att vittna om min tro. Halva intervjutiden gick åt till det. Jag förklarade Jesus försoningsverk på korset och läkaren utbrast “jaså, var det därför han kom”.

Att bli läkare var en dröm Joakim Stiernspetz haft sedan tonåren och passionen för yrket har hållit i sig.

– Jag är väldigt tacksam till Gud att få arbeta med människor genom läkaryrket. Det är en förmån att få hjälpa och samtidigt med naturvetenskapens verktyg förstå hur makalöst människokroppen är skapad.

I sitt dagliga arbete tänker han ofta på hur Jesus mötte människor.

– Jesus tvättade andras fötter. Han intog en tjänarställning. Läkaren har både resurser och kunskap och är därför i en maktposition. Den positionen kan missbrukas i form av en högmodig attityd. Därför är Jesus bästa förebilden för hur en läkare ska betjäna en patient i beroendeställning, säger han.

Joakim Stiernspetz växte upp med sin yngre syster och en mamma som var katolik och en pappa som inte var troende. Gudstron fann han på egen hand när han var elva år.

– Jag hittade boken Barnens bibel i bokhyllan och blev helt fångad av berättelserna. Då bestämde jag mig för att tro på Gud. Det var ett beslut mer än någon stor andlig upplevelse. Jag hittade Victorias bönbok i samma bokhylla. I smyg började jag läsa böner ur den.

Föräldrarna märkte dock att något hänt.

– Vi gick till kyrkan vid högtider, men till mina föräldrars förvåning ville jag nu gå oftare. Ålems församling blev mitt andliga hem och jag började hjälpa till i gudstjänsterna som ministrant.

Så småningom hittade han kristna ungdomar i samma ålder i Missionskyrkan i Blomstermåla. Där ingick han i en bibelstudiegrupp och förstod att den kristna tron behöver översättas i praktiken.

– Det betydde verkligen oerhört mycket och bibelstudierna lade grunden för mig.

När han började på läkarlinjen blev den kristna studentgruppen på Karolinska institutet en viktig gemenskap. Genom sitt engagemang där fick han sedan kontakt med den nationella organisationen Kristna Läkare och Medicinstudenter, KLM, och anställdes som studentsekreterare och inspiratör.

Joakim Stiernspetz är gift med Charlotte som utbildade sig till lärare i Stockholm. Paret fick sitt första barn strax efter studierna. På senare år har de hittat en gemensam kallelse i att vara huvudledare för barnkyrkan i Vasakyrkan i Kalmar, en EFS -församling.

– Vi kom tillbaka till Sverige från en missionsresa till Nordirland. Vi bodde där som familj i fyra månader och var volontärer i församlingen Causeway Coast Vineyard. Där fick vi uppleva att Gud ser en skatt i barnen och längtar efter att möta och använda dem. Barnen där fick bland annat höra från Gud och delade profetiska bilder.

– Jag och min fru tror att hela familjen behöver rustas och ha gemensamma gudsupplevelser. Föräldrar behöver våga visa sin tro praktiskt för barnen i vardagen.

---

Fakta: Joakim Stiernspetz

Bor: Läckeby utanför Kalmar

Familj: Frun Charlotte, barnen Ester 7, Hanna 5, Immanuel 1 år.

Aktuell: Fyller 35 år den 29 maj.

Firar födelsedagen: Med den närmaste släkten. Tårtkalas i trädgården.

Önskat sig: Ny kabinväska och ett nytt spel till Nintendo-switch.

Intressen: Människor, praktisk teologi och datorspel

Favoritbibelord: Psalm 103

---

Fler artiklar för dig