18 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Hoten fick Jessica Schedvin att lämna Unga humanister

Jessica Schedvin utsattes för sexuella trakasserier och hot under sina år inom Unga humanister. Nu har hon lämnat sin post som ordförande.Humanisternas ordförande Christer Sturmark svarar på kritiken.

Observera att den här artikeln publicerades i november 2012.

Humanisterna är en organisation som ofta syns och hörs i debattsammanhang, inte sällan kristna sådana. De förespråkar en sekulär livsåskådning, det vill säga att de inte vill se vare sig kristna eller andra religiösa uttryck offentligt. ”Religionshatare”, kallas de av Jessica Schedvin, tidigare ordförande för Unga humanister, som för en månad sedan valde att lämna sin post.

– Jag kan inte dra alla humanister över en kam, men jag har upplevt sexuella trakasserier och fått hot både via mejl och telefon, säger Jessica Schedvin.

– Båda ledningarna vet om att det förekommer sexuella trakasserier, men det är ingenting som man hanterar över huvud taget. Det var det som blev dödsstöten för mig, det var därför jag valde att avgå och lämna förbundet.

En känslig fråga

Just sexuella trakasserier är en extra känslig fråga inom Humanisterna, menar Schedvin, eftersom att förbundet för en tydlig linje mot liknande företeelser och riktar kritik mot andra organisationer som behandlar kvinnor dåligt.

– Men man vill inte inse att det finns problem hos sig själv, då skulle det bli pinsamt. Hellre än att ta tag i det låter man mig gå.

Under sex år har hon varit aktiv inom Unga humanister, ordförande blev hon 2011. Genom åren har hon inte sällan haft en avvikande åsikt än den gängse inom moderförbundet. Hon har tyckt att varumärket Humanisterna ofta förknippas med en alltför aggressiv framtoning som gör att ordet humanist klingat negativt i andras öron. Humanisternas stora kampanj ”Gud finns nog inte” tycker hon är ett exempel. Ett annat är den anmälan mot prästen och debattören Helle Klein som man gjorde tidigare i år.

Vill inte kränka

– Jag förespråkar en positiv humanism där det inte primärt är relevant vad man är emot. Särskilt när det gäller religion som är så känsligt, folk blir lätt ledsna eller kränkta. Tar man det till en mer politisk nivå är det en annan sak.

Hoppas på öppenhet

På sin blogg ger Jessica Schedvin exempel på hot hon fått ta emot från andra humanister: ”Fortsätter du kritisera ska jag komma hem till dig och skära halsen av dig” och ”Vi kommer hänga ut dig i media om du fortsätter”. Hon hoppas att Humanisterna ska bli mer öppna och välkomna fler kvinnor, unga och invandrare.

– Jag vet att andra har lämnat av samma orsaker som jag, både innan och efter, säger Jessica Schedvin.

– Det pågår en process i rörelsen och då är det bra att de ser att de måste agera.

Nolltolerans mot trakasserier

Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, har hört talas om att det skulle förekomma problem inom Unga humanister. Han är dock tydlig med att Unga humanister är en oberoende förening som själva måste hantera sina konflikter.

– Vi varken kan eller får lägga oss i deras verksamhet, säger han.

– Men skulle jag ha stött på sexuella trakasserier inom Humanisterna skulle jag inte ha varit mjuk i handlaget. Vi har nolltolerans mot det.

Han håller inte med anklagelserna om att det inte skulle vara tillåtet att ha en avvikande åsikt inom Humanisterna, tvärtom menar han att det är högt i tak. Däremot håller han med om att det behövs en föryngring.

– Fortfarande är medelåldern relativt hög och jag välkomnar en föryngring.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar