Spel

Hitta årets julklapp i Dagens stora speltest

Tips och recensioner på 60 brädspel från 2023 att kolla in inför julhandeln

Det ser ut som en tanke, att vi publicerar ett stort brädspelstest bara en vecka efter att “sällskapsspel” utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI. Den som läst Dagen i några år vet dock att vi alltid publicerar en stor genomgång av årets nya brädspel på den svenska marknaden vid den här tiden, och arbetet med det börjar redan i slutet av sommaren.

Vi gläds förstås med beskedet, för mig personligen är spel alltid årets julklapp.

Vi gläds förstås med beskedet, för mig personligen är spel alltid årets julklapp. Det riskerar dock att föra med sig viss begrepps­förvirring då vi använder “sällskapsspel” som en av våra fyra kategorier av spel, medan HUI använder det som övergripande term för alla typer av fysiska spel. För vår del ser uppdelningen ut så här:

  • Sällskapsspel – spel där umgänget med medspelarna är det viktigaste, bland annat partyspel och frågesport. Passar ofta bra på ungdomssamlingen eller till kyrkkaffet.
  • Familjespel – spel för vuxna och äldre barn, som fungerar att spela i de flesta sammanhang.
  • Barnspel – spel för mindre barn, eller som barn kan spela utan någon vuxen medverkan.
  • Strategispel – spel för den som vill ha något att bita i och inte har problem med lite krångligare regler.

Precis som inom mycket annan populärkultur så är nostalgi­faktorn stark när det kommer till nya spel, vilket vi ser ovanligt många exempel på i årets test med både uppföljningar till och nyutgåvor av gamla spel. Med skiftande resultat ska sägas – det är långt ifrån självklart att spel­regler från 35, 40 eller 70 år sedan fungerar i dag, bara för att spelet fått en ny fin version.

Andra återkommande teman är spel baserade på tv-program, böcker, serietidningar – och Youtube-karaktärer.

Oavsett om du köper spel varje år eller blev inspirerad av HUI hoppas jag att du hittar något matnyttigt i vårt test, kanske till och med en ny favoritsysselsättning.


Fler artiklar för dig