Nyheter

Nya partiet Nyans vill värna muslimers intressen

Partiet Nyans vill bland annat att muslimer ska få minoritetsställning i grundlagen. Grundaren, Mikail Yüksel, kastades tidigare ut ur Centerpartiet.

Har Sverige fått ett parti för muslimer? Det är frågan som nu ställs efter lanseringen av Partiet Nyans, ett parti som säger sig ta avstånd från samtliga nuvarande ideologier, för att i stället vilja företräda sin egen, "nyansismen".

Partiet lanseras med en debattartikel i Aftonbladet samt på grundaren Mikael Yüksels Facebooksida. Tre "akuta problem" pekas ut som centrala; islamofobi, integration och bostadsbrist.

– Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär. Skadegörelse och vandalisering av egendom är bara några exempel på detta fasansfulla fenomen, skriver Mikail Yüksel i Aftonbladet.

Kriminalisera tro

Han målar upp ett Sverige där de islamofobiska brotten inte blir uppklarade och där politiker vill kriminalisera muslimer från att praktisera sin tro.

– Det är en skrämmande utveckling som omedelbart bör stoppas, menar han.

Partiet Nyans svar är att islamofobi ska få en egen brottsrubricering, det vill säga hets mot folkgrupp och hatbrott räcker inte för att hantera övergrepp mot muslimer. Mikail Yüksel vill också att muslimer får en minoritetsställning i grundlagen.

Inget muslimskt parti

Något uttalat muslimskt parti är inte Partiet Nyans, utan det säger sig värna det mångkulturella samhället och vara en röst för dem som bor i förorterna. Men visst lyfts det muslimska perspektivet upp på flera sätt.

– Vi ser inte muslimer och andra minoritetsgrupper som röstboskap vars dörr man knackar på endast vid val, skriver exempelvis Mikael Yüksel i sin programförklaring.

Facebook förklarar han att det nya partiet spänner bågen inför riksdagsvalet 2022, samt i de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till en början har en namninsamling initierats för att få det stöd som behövs för att registrera partibeteckningen och ställa upp i val under det namnet.

Uteslöts från C

Inför valet 2018 stod Mikael Yüksel som ett av toppnamnen för Centerpartiets riksdagslista i Göteborg, men blev under buller och bång utkastad ur partiet då det kom fram att han hade samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, samma organisation som blev MP-minister Mehmet Kaplans fall.

Stolt svensk

Mikael Yüksel målades i sammanhanget ut som en islamist som gick den turkiske president Erdogans ärenden. När han nu blir frontfigur i ett nystartat parti poppar anklagelserna upp igen, inte minst är tongångarna hårda på sociala medier. Men partiledaren själv tillbakavisar anklagelser om islamism och samröre med Erdogan på sin Facebooksida. Där är han också tydlig med att Partiet Nyans inte är ett muslimskt parti och att det aldrig kommer att bli det.

– Det stämmer att jag är en stolt praktiserande muslim, etnisk turk, men stolt svensk. Partiet tillhör inte en viss person eller en religiös eller etnisk grupp. Jag samarbetar med ett kompetent gäng samt hundratals intressenter med olika bakgrund, runt om i landet, skriver han på Facebook.

Fler artiklar för dig