Nyheter

Världspremiär för chanukka-must

Nu inleds den judiska högtiden chanukka. I år går det att avnjuta den med världens första koshercertifierade must.

Julen står för dörren och julmusten finns på inköpslistan för många svenskar. Men i år har en ovanlig konkurrent dykt upp, chanukkamusten.

– Vad vi vet är det världens första koshermust. Det betyder att den är certifierad av en rabbin som kontrollerat omständigheterna för framställning så att de uppfyller kraven för kosher, berättar Erik Månsson, kommunikationsansvarig på Judiska museet i Stockholm.

Varit på bryggeriet

Han berättar att musten tagits fram i samarbete mellan Judiska museet, Soda Nation och Sahlins brygghus. Den ortodoxe rabbinen Mattias Amster har varit på plats på bryggerier och kontrollerat anläggning, ingredienser och metoder så att musten är förenlig med de judiska kostreglerna.

Chanukkamust

Judisk högtid

Chanukka är en judisk högtid som firas till minne av återinvigningen av templet i Jerusalem och kallas även för ljusets högtid. Den pågår i åtta dagar där man på kvällarna tänder ett ljus i taget i channuka-ljusstaken.

Högtiden firas tillsammans med nära och kära, precis som vid jul finns det också speciell maträtter kopplat till högtiden. I år går det alltså att lägga till chanukkamust på menyn. Högtiden inleds i år den 10 december.

Det är alltså nu man ska dricka chanukkamusten?

– Ja, det är tanken. Man får gärna dricka den på julbordet också om man vill, vi har inga åsikter om det. Men det är en must som vi tagit fram till chanukka.

Enligt Erik Månsson smakar det som en klassisk svensk must. Den är dock något mindre sockrad och skummar rejält. Musten har gått att köpa via Judiska museet, men även i Soda Nations butik samt i den judiska speceriaffären Kosherian.

– Just nu är lagret i det närmaste slut. På museet har vi gjort av med 480 stycken, berättar Erik Månsson.

Chanukkamust

---

Fakta: Chanukka

  • Chanukka är en judisk högtid som firas till minnet av templets återinvigning i Jerusalem.
  • I år infaller högtiden mellan 10-18 december.

---

Fler artiklar för dig