Nyheter

Första vaccinsprutan – frikyrkopastor gläds

Mjölbypastorn Daniel Röjås ser covid-vaccineringen som en solidaritetshandling

91-åriga Gun-Britt Johnsson i Mjölby fick första dosen vaccin mot covid-19. Daniel Röjås, pingstpastor, brukar hålla andakter på äldreboendet där sprutan gavs, och säger till Dagen att han ser vaccinet som en solidaritetshandling.

På söndagsmorgonen inleddes ett nytt kapitel i den svenska kampen mot coronaviruset. På Bokens vårdboende i Mjölby i Östergötland fick Gun-Britt Johnsson ett nålstick strax efter klockan åtta på morgonen.

– Det kändes ingenting, var Gun-Britt Johnssons första kommentar sedan hon blivit den första personen i Sverige att vaccineras mot covid-19, rapporterar TT.

Fick prata med Löfven

Efteråt hölls en digital pressträff på boendet, där Gun-Britt Johnsson fick en pratstund med statsminister Stefan Löfven (S) via en bildskärm. Sprutan gavs i den väl upplysta samlingssalen sida vid sida med boendets välpyntade julgran och det vitmålade golvuret.

På äldreboendet brukar kyrkorna i Mjölby turas om att hålla andakter. Daniel Röjås, pastor i pingstkyrkan i Mjölby, kände igen sig direkt när han såg tv-bilderna på morgonnyheterna.

– Precis där jag får sprida Guds ord som är livgivande, där sprutar man nu in vaccin som är livsavgörande och som en hel värld har väntat på. Det är klart det kändes speciellt, säger Daniel Röjås.

Pastor uppmanar till vaccinering

Han är glad att Mjölby hör till de första orterna i landet att få del av vaccinet mot covid-19 för de äldre riskgrupperna. Daniel Röjås uppmanar nu alla att ta vaccinsprutan framöver.

– Jag ser det som en solidaritetshandling att ta det här vaccinet som visar sig hålla hög nivå – och med – förhållandevis få biverkningar. Jag ser inget alternativ som är bättre.

– Även om jag inte själv är i någon utpekad riskgrupp så är hela världen i risk om det här fortsätter att spridas, säger Daniel Röjås.

Med mikrofon i handen: Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan Boxholm (Equmeniakyrkan) samt Pingst Mjölby. Här vid förkunnardag i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

“Vaccinet är ljus i mörkret”

Bland kyrkliga ledare i Sverige har det över lag varit positiva tongångar kring vaccinet och att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Livets ords föreståndare Joakim Lundqvist har exempelvis erbjudit att öppna församlingens lokaler för massvaccination i Uppsala.

På den internationella arenan uttryckte påven Franciskus i sitt traditionella jultal att “vaccinet är ljus i mörkret” när han talade i en digital sändning från den i det närmaste folktomma i S:t Peterskyrkan i Rom.

Statsminister Stefan Löfven (S) frågade 91-åriga Gun-Britt Johnsson, Mjölbybo sedan födseln, hur det kändes att vara först ut landet att få vaccinsprutan.

– Det känns bra, nu slipper jag bli sjuk, konstaterade hon, citerad av TT.

Fler artiklar för dig