Nyheter

Kyrkogården har blivit pulkabacke - upprör en del

Skogskyrkogården i Stockholm har blivit en pulkabacke. Åsikterna skiftar om det är lämpligt att roa sig på en plats dit folk kommer för att sörja.

Å ena sidan, en perfekt backe att på ett säkert och roligt sätt åka pulka i. Å andra sidan, en plats dit folk kommer för att minnas sina nära och kära som gått bort.

På Skogskyrkogården i Stockholm har debatten blossat upp, efter att människor i närområdet börjat vallfärda hit med pulkor och skidor för att roa sig efter att huvudstaden iklätt sig sin vinterskrud. Det är långtifrån första gången som konflikten uppmärksammas, utan pulkaproblemet på kyrkogården omskrivs numera nästan årligen.

Många blir störda

När SVT Stockholm var på plats visade det sig vara fullt i backen, något som alla inte uppskattar.

– Många kommer hit för att minnas sina anhöriga och många besökare blir störda, säger Pär Westin, verksamhetschef på kyrkogårdsförvaltningen, till SVT.

Nu har förvaltningen satt upp skyltar för att försöka få folk att söka sig till andra pulkabackar. Något förbud är inte möjligt eftersom det rör sig om en allmän plats.

– Men vi vädjar till besökarna att visa respekt för platsen, säger Pär Westin.

Går att visa respekt

Skogskyrkogården är en av Sveriges största begravningsplatser med ungefär 100 000 gravar, dessutom är platsen utsedd till världsarv.

När SVT är på plats för att prata med människorna som roar sig i backen svarar de att platsen är perfekt för pulkaåkning, bland annat för att det inte finns några bilar i närheten.

– Man kan tänka sig att de som ligger här ändå skulle haft glädje tillsammans med barnen, säger en mamma som är på plats.

– Jag tror inte att min farfar som ligger här hade haft några problem. Han hade gladeligen kastat sig på pulkan med barnbarnsbarnen.

En pappa som också låter sig intervjuas säger att visst tänker man även på kyrkogårdens besökare.

– Är det någon som sörjer får man ofta ögonkontakt och då får man visa ömsesidig respekt, säger han.

---

Fakta: Skogskyrkogården

  • Skogskyrkogården i Stockholm är Sveriges kändaste kyrkogård och utsedd till ett världsarv av Unesco.
  • Här finns omkring 100 000 gravar som ligger utspridda i ett stort område.
  • Delar av kyrkogården har också lutningar som gör området till ett populärt mål för pulkaåkare.
  • I flera års tid har det diskuterats hur pass lämpligt det är att åka pulka just här.

---

Fler artiklar för dig