21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Fortsatt strid om Ebba Buschs husaffär

På tisdag börjar förhandlingarna i tingsrätten - och nu har husägaren trätt fram och ger nya uppgifter om varför han ville stoppa köpet.

Det har stormat rejält runt KD-ledaren de senaste veckorna. En infekterad tvist mellan en 81-årig husägare och Ebba Busch får nu rättsligt efterspel.

Tanken var att huset utanför Uppsala skulle bli en trygg plats för Ebba Busch och barnen. Men ett halvår efter köpet har historien i stället eskalerat till en jättekonflikt. Striden står mellan KD-ledaren och Esbjörn, den 81-årige säljaren. Han ville plötsligt bryta det avtal han skrivit under, vilket KD-ledaren inte ville gå med på.

Anmäldes för förtal

I slutet av november förra året bestämde sig Ebba Busch för att stämma mannen. I veckan höjdes konfliktnivån ytterligare, när Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge anmälde Ebba Busch för förtal. Detta efter att KD-ledaren skrivit en Facebook-post om sin syn på varför köpet plötsligt stoppades.

En rad frågor har lyfts i medier de senaste veckorna runt konflikten: var husägaren förvirrad när han skrev på avtalet? Har Esbjörn varit utsatt för påtryckningar av anhöriga? Har det förekommit hot mot Ebba Busch från husägarens håll? Och har Ebba Busch förtalat det juridiska ombudet?

Ville ta ner träd

Husägaren själv har hittills varit tystlåten. Men i går framträdde han i ett inslag på TV4, och fick då frågan om varför han velat stoppa köpet. Där sa han bland annat att han avsåg att sälja fastigheten, och att han träffat Ebba Busch flera gånger. Han sa också att han ändrade sig när han fick veta hur Ebba Busch skulle förändra tomten, att hon ville ta ner träd och förvandla en tomt som han själv menade skulle få fortsätta vara en skogstomt. Han ville också att “atmosfären skulle få fortsätta att se ut som den gjort” med huset och tomten.

TV4 säger i inslaget att detta ger “en helt ny bild av affären”, eftersom det är mycket ovanligt att husägare bör eller får ha synpunkter på hur ett hus ska se ut i framtiden.

Minskat förtroende

Efter husaffärens inträde i politiken har förtroendet både för Ebba Busch och för KD minskat, visar olika opinionsmätningar. Flera KD-politiker säger att hustvisten har skadat partiet, men det finns också de som betonar att rättvisan bör gälla för alla – även för partiledare.

– Varje gång det skrivs negativt så påverkar det, men man får inte bli rättslös bara för att man är partiledare, säger EU-parlamentarikern David Lega till Aftonbladet.Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar