Nyheter

Ärkebiskopen tar Twitterpaus efter hatkommentarer

Lämnar plattformen efter hot och hat

Ärkebiskopen Antje Jackelén tar en paus från plattformen Twitter. Anledningen är att hennes tweets har lett till hätska kommentarer.
“Berörs illa av att mina tweets används för att sprida hot och hat”, skriver ärkebiskopen.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har länge varit en flitig användare av sociala medier. På plattformen Twitter har hon både lagt upp egna tankar och länkar, men också diskuterat med andra användare.

Nu meddelar ärkebiskopen att hon lämnar Twitter – åtminstone ett tag. Anledningen är att hennes inlägg har använts för att sprida hot och hat, säger hon.

“Berörs illa av att mina tweets används för att sprida hot och hat samt lögn om tro, ⁦Svenska kyrkan och samhället”, skriver hon, och bifogar skärmdumpar på flera meddelanden från andra användare som uttrycker kritiska åsikter mot ärkebiskopen i hårda ordalag.

“Växla över!”

Hon riktar sig sedan direkt till dessa användare:

“Ni som gör det kan känna er som vinnare för stunden. Men: den sanna vinnarsidan är alltid sanningens och kärlekens sida. Växla över till den!”, skriver hon.

Har kritiserat tonen tidigare

Hur länge pausen kommer att pågå meddelar hon inte, men ärkebiskopen har tidigare varit kritisk mot tonen i sociala medier. 2016 skrev hon en debattartikel i Svenska Dagbladet, där hon lyfte problemen som nu alltså leder till hennes paus.

“När jag började twittra [2011] upp­levde jag att detta forum präglades av en viss lekfullhet. Med tiden krympte ­lekplatsen. Twitter kom att framstå mer och mer som en domstol – och i dag fungerar det ibland som rena avrättningsplatsen”, skrev hon då.

---

Fakta: Ärkebiskop Antje Jackelén

  • Antje Jackelén vigdes till ärkebiskop i Uppsala domkyrka 15 juni 2014.
  • Dessförinnan var hon biskop i Lund mellan 2007 och 2014.
  • Hon kommer ursprungligen från Herdecke i västra Tyskland.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig