Nyheter

Nu börjar bygget av “kyrkmoskagogan”

“House of one” heter det interreligiösa arbetet i Berlin som bokstavligt talat är på väg att föra samman kristna, judar och muslimer under ett och samma tak.
Den här veckan startar bygget av den omtalade och unika interreligiösa gudstjänstlokalen i Berlin som ska inrymma en kyrka, en moské och en synagoga, med det inofficiella smeknamnet kyrkmoskagoga.

“House of One” heter det interreligiösa arbetet i Berlin som bokstavligt talat är på väg att föra samman kristna, judar och muslimer under ett och samma tak. Planerna har funnits i omkring tio års tid och på torsdag är det äntligen dags att lägga den första byggstenen för detta omtalade bygge, som fått leva med smeknamnet kyrkmoskagoga (på engelska churmosquagogue).

Gemensamt bönehus

– Idén är ganska enkel. Vi ville bygga ett bönehus där de här tre religionerna kunde existera sida vid sida, samtidigt som alla får ha kvar sin egen identitet, förklarade teologen Roland Stolte för The Guardian tidigare i år.

Tanken är att byggnaden ska rymma en kyrka, en moské och en synagoga och att dessa tre olika gudstjänstlokaler sedan binds samman av ett gemensamt utrymme. Byggstarten sker den 27:e maj och Berlins första kyrkmoskagoga förväntas vara färdigbyggd om fyra år. För att klara av finansieringen har bland annat den tyska staten varit involverad.

“House of one” heter det interreligiösa arbetet i Berlin som bokstavligt talat är på väg att föra samman kristna, judar och muslimer under ett och samma tak.

Liknande projekt i Sverige

Ett liknande syskonprojekt finns också i Sverige under namnet Guds hus, där man i Fisksätra i Nacka församling har ambitionen att bygga ihop en kyrka med en moské. Det finns redan en färdig ritning för hur denna interreligiösa byggnad ska se ut, det som saknas är dock finansieringen. Något färdigt datum för byggstart finns därför inte. Det som saknas i jämförelse med Berlin är också synagogan.

Såväl House of One i Berlin liksom Guds hus i Nacka beskrivs av dem som är involverade som ett interreligiöst fredsprojekt. Men alla är inte imponerade av att på ett så här konkret sätt sammanfoga olika religioner. Inte minst har det kommit kritik om att det här snarare blandar ihop olika religioner på ett synkretistiskt sätt och att man via de här projekten tonar ner respektive religions sanningsanspråk.

“House of one” heter det interreligiösa arbetet i Berlin som bokstavligt talat är på väg att föra samman kristna, judar och muslimer under ett och samma tak.

---

Fakta: House of One

  • House of One är ett interreligiöst arbete i Tysklands huvudstad Berlin.
  • Med i samarbetet finns representanter för kristna, judar och muslimer.
  • På torsdag börjar det historiska bygget där man för samman en kyrkan, en synagoga och en moské.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig