Nyheter

Stefan Löfven röstades bort som statsminister

Januariavtalet höll inte mandatperioden ut. På måndagsmorgonen röstades Stefan Löfven (S) bort som statsminister.

Det var för ovanlighetens skull fullt i bänkarna i plenisalen i riksdagen då samtliga ledamöter kallats in för att delta vid misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven (S).

Bakgrunden var punkt 44 i Januariavtalet och frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Vänsterpartiet hade redan för två år sedan meddelat att de tänkte rösta bort regeringen om de lade fram förslaget, och nu rycker de också undan mattan för januaripartiernas samarbete.

– Vi har hamnat i den här situationen för att högmod och oresonlighet överordnats landets stabilitet och den politiska kompromissviljan, sa Nooshi Dadgostar (V) då hon talade i plenum.

Hon berättade att det inte var med lätt hand som Vänsterpartiet röstade bort en S-ledd regering, samt att de gjort allt de kunnat för att lösa den här situationen.

Regeringens misslyckande

Men frågan var så klart mycket större än hyresfrågan, vilket representanter från M, KD och SD var mycket tydliga med. När deras partiledare tog till orda valde de att hellre prata om regeringens misslyckande i sin helhet, inte om hyror i nyproduktion.

Kritik kom också om den rangliga konstruktion som Januariavtalet pekades ut som.

– De slöt ett avtal med varandra som de visste inte skulle hålla, sa Ebba Busch (KD).

Hon menade att ansvarslösheten nu har hunnit ikapp januaripartierna och hon uttryckte sin förhoppning om att få en borgerlig regering på plats.

SD-ledaren Jimmie Åkesson valde att för ovanlighetens skulle ge en komplimang till V-ledaren Nooshi Dadgostar för att hon vågade agera då partiet kände sig överkörda.

– En sådan sak är värd att hedra, även när ens motståndare har den.

Ohelig koalition

Annie Lööf ville i sitt anförande trycka på att de partier som gått samman för att fälla regeringen var en ohelig koalition.

– De har ingen gemensam plan för vad som ska hända, lät hennes omdöme.

Hon återupprepade sitt budskap om att politiken bör samlas i mitten där SD och V bör hållas borta från inflytande, eller ytterkantspartierna, som hon stämplar dem som.

Tydligt resultat

Omröstningen gick sedan som förväntat, då alla på förhand aviserat hur de skulle agera. Stefan Löfvens regering röstades bort med rösterna 181 mot 109 och han blir därmed den första statsministern att röstas bort på det här sättet.

Efter att talmannen Andreas Norlén svingat sin klubba meddelade han att statsministern nu har en vecka på sig att agera innan han entledigas. På menyn står nya talmansrundor för att hitta en ny regering utifrån valresultatet 2018, alternativt ett nyval.

Stefan Löfven meddelade på en pressträff efter att regeringen röstats bort att han vill ha en vecka på sig att fundera.

---

Fakta: Statsministeromröstningen

  • Fyra partier röstade på måndagsmorgonen ned regeringen i en statsministeromröstning: V, SD, M och KD.
  • Nu stundar antingen nyval eller nya talmansrundor.

---

Fler artiklar för dig