Nyheter

Jimmie Åkesson: SD ska utreda deltagandet kyrkopolitiken

Men vill inte lämna fältet fritt för Socialdemokraterna i höstens kyrkoval

Efter kyrkovalet i höst ska Sverigedemokraterna sätta sig ner och fundera över sin roll i kyrkopolitiken. Men partiledaren Jimmie Åkesson vill inte låta Socialdemokraterna få fritt spelrum att styra i Svenska kyrkan.

Det är i en intervju i Kyrkans tidning inför kyrkovalet i september som Jimmie Åkesson uttalar sig om partiets arbete inom Svenska kyrkan. Sverigedemokraterna fick en gång i tiden draghjälp in i rikspolitiken genom att ge sig in i kyrkovalet, även om Jimmie Åkesson i intervjun tonar ner att detta skulle vara avgörande för partiets fortsatta arbete.

SD-ledaren säger till Kyrkans tidning att det inte är någon jättefråga för honom om politiska partier ska finnas med i kyrkopolitiken eller inte, men tycker det är hederligt att de som ställer upp i kyrkovalen redovisar sina grundvärderingar.

Partiets deltagande ska diskuteras

Om SD:s fortsatta medverkan säger han:

– Vi har precis fattat beslut om att vi efter valet i höst ska utreda frågan. Men det är en förutsättningslös diskussion som vi tar efter kyrkovalet. Jag vet inte var det landar.

SD-ledaren fortsätter:

– Men jag tänker också att vi inte kan lämna styret av Svenska kyrkan helt fritt åt Socialdemokraterna. Det förtroendet har jag inte för S, säger Jimmie Åkesson till Kyrkans tidning.


Fler artiklar för dig