Nyheter

Ny irakisk lag kan ge dödsstraff vid kontakt med israeler

Den nya lagen får stark kritik från bland annat USA.

En femtiotre år gammal lag i Irak har nyligen breddats med dödsstraff och har som syfte att förhindra en normaliserad relation med staten Israel.
Bakom lagförslaget ligger bland andra den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr.

När flera länder i arabvärlden närmat sig Israel de senaste åren går Irak och dess parlament åt andra hållet.

Det var i förra veckan då en majoritet i parlamentet klubbade igenom ett lagförslag som förbjuder irakier att ha kontakt med israeler. Den nya lagen ska också vara ett verktyg för att förhindra en normaliserande relation mellan Israel och Irak, rapporterar New York Times. Den nya lagen, som baseras på en tidigare lag från 1969, breddas nu med risk för dödsstraff.

Hiwa Osman, politisk analytiker baserad i staden Erbil i Irak, menar att den nya lagen bland annat drivits igenom av den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr vars parti vann flest mandat i valet i oktober 2021.

Enligt den israeliska tidningen Times of Israel uppmanade al-Sadr irakierna att gå ut på gatorna och fira denna nya lag, vilket resulterade i att hundratals människor samlades i Bagdad och skanderade ut Israelfientliga slagord.

USA uttrycker oro

Det nya lagförslaget har väckt oro på flera håll och resulterat i ett officiellt uttalande från USA:s regering.

– USA är djupt bekymrat över det irakiska parlamentets antagande av lagstiftning som kriminaliserar normalisering av förbindelserna med Israel, skriver den amerikanska regeringen i ett pressmeddelande.

Vidare står det också att USA kommer fortsätta vara en orubblig och stark partner till staten Israel.

---

Fakta: Fredsavtal mellan Israel och arabvärlden

  • De senaste åren har flera fredsavtal mellan Israel och olika arabländer slutits, däribland Förenade arabemiraten och Bahrain.
  • Andra historiska fredsavtal som slutits mellan Israel och arabvärlden är bland annat avtalen mellan Israel och Egypten 1979 samt med Jordanien 1994.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig