Nyheter

Kristna gårdar och campingar förbereder inför sommaren

Utmaningar från pandemin finns fortfarande kvar för kristna campingarna Uskavigården utanför Lindesberg och Bödagårdens camping på Öland.

Coronapandemin påverkade de kristna campingarna, gårdarna och hotellen på flera sätt, men restriktionerna har släppts och sommaren är nu här.
Uskavigården i Nora och Bödagårdens camping på Öland är två exempel som klarat sig bra under pandemin men nu har stora sommarplaner.

Uskavigården i Nora kommun har sedan slutet av 1930-talet varit en plats för människor att träffas och att möta Gud. Under coronapandemin förlorade de gruppbokningar men andra typer av bokningar ökade, förklarar Ida Gillsell, föreståndare på Uskavigården .

− Vi hade en fin sommar trots restriktionerna. Våra familjebokningar ökade och vi påverkades ändå positivt av pandemin.

Bödagårdens camping på Öland, som drivs av Svenska alliansmissionen, erbjuder en kristen gemenskap och möjligheter till Gudsmöten. Under början av coronapandemin märkte de av stora avbokningar men de klarade ändå av pandemin bra, enligt platschefen Per Henrik “Peppe” Huss.

Per Henrik Huss, föreståndare Bödagården.

− Förra året hade många hemester och då hade vi en rekordbeläggning. Då vi bara har öppet på sommaren påverkades vi inte lika mycket av pandemin som andra, vi klarade oss väldigt bra.

Finns fortfarande utmaningar

Efter restriktionerna upphörde har Uskavigården fullt upp då fler besök bokas. Just nu väntar de på 90 personer som ska dit på medarbetardagar. Dock finns det fortfarande utmaningar även fast restriktionerna är borta, enligt föreståndare Ida Gillsell.

− Hur mycket ska man ha kvar av tänket vi har haft i två år nu? Man ska inte avfärda pandemin vilket gör att det är en utmaning att veta hur vi ska göra med exempelvis plexiglasen.

Inför årets sommar tror Per Henrik Huss på en bra säsong med stor beläggning, men även Bödagårdens camping har utmaningar efter pandemin. Enligt honom kan detta bero på att fler ställen som påverkats av pandemin nu vågar öppna upp igen.

Tema resor Öland - juli 2010Böda Sand, strax norr om campingen i Böda Sand.

− Det har varit lite svårare med personal eftersom fler verksamheter erbjuder jobb efter pandemin. Nu kommer det att gå bra för oss men det har tagit lite längre tid än vanligt gällande sommarjobbsansökningar.

Sommaren och framtida planer

Inför sommaren satsar Uskavigården på konserter. Artister som kommer framträda på konserterna är bland annat Sonja Aldén och Per-Erik Hallin. Utöver sommaren satsar Uskavigården även på att vara verksamma året om.

− Vi är äntligen klara med våra konferensutrymmen och vill få bra beläggning där också så att vi kan ta ett ytterligare steg mot att vara öppet året runt, säger Ida Gillsell.

Sommaren hos Bödagårdens camping kommer att fokusera på standardevenemang med barnmöten, gårdspastorer och konserter. Framtidens fokus är att modernisera campingen och fräscha upp boenden utöver campingen såsom stugor och lägenheter. På deras agenda är även att ersätta mötestältet med en permanent byggnad.

− Kommande år försöker vi höja standarden på campingen och modernisera den. Vi vill fortsätta fokusera på det som är centralt för oss vilket är våra barnmöten och konserter, och hoppas därför att vi inom en snar framtid ska kunna ersätta vårt befintliga mötestält med en större byggnad, säger Per Henrik Huss.

---

Fakta: Kristna gårdar och hotell i Sverige

  • Kristna gårdar och hotell i Sverige (KGH) är ett samarbetsorgan för verksamheter som drivs i kristen regi. Just nu har de ungefär 70 medlemsanläggningar från Lappland till Skåne.
  • Enligt sin sida vill KGH förmedla gästfrihet och ett bra värdskap. Deras vision är “vi skall vara ett varmt och öppet gästhus vid vägen där människor färdas.”.
  • Både Uskavigården och Bödagårdens camping är med på KGHs sida.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig