Nyheter

KD-politiker lämnar partiet efter abortutspel

Kallade abort för “ett avslutande av ett liv” i radio.

Christel Henningsson försvarade ett uttalande från KD i Sölvesborg från 2018, där abort beskrevs som att “döda barn”. Inlägget är “inte förenligt med partiets hållning”, säger partiledare Ebba Busch till P4 Blekinge.

Det var P4 Blekinge som först uppmärksammade inlägget på Facebook från 2018. Där kommenterade Kristdemokraterna i Sölvesborg hur abortfrågan debatterades inför riksdagsvalet.

“Man anser att kvinnan skall få bestämma över sin egen kropp. Men det är ju inte kvinnans kropp det gäller, det är ju barnets kropp,” skrev partigruppen den 5 september, enligt en skärmdump gjord av Expressen.

“Det finns alltså barn som inte är välkomna att födas ens i Sverige. Dom skall dödas i mammas mage. […] Man lagstiftar om att man får döda barn,” skrev man vidare.

Försvarade inlägget

När P4 Blekinge konfronterar Christel Henningsson, ledamot i styrelsen för Kristdemokraterna i Sölvesborg, försvarar hon synen på abort i inlägget.

– Det vi har skrivit, det står vi ju bakom, säger hon i radio.

– Kvinnan ska få bestämma över sin egen kropp, ja, visst, men det är ju som sagt ett barns kropp också. Och abort är ju ett avslutande av ett liv.

Samtidigt menar hon att inlägget inte ska ses som att KD i Sölvesborg är motståndare till abort, och att man står bakom partiledare Ebba Buschs uttryckliga stöd för den svenska abortlagen.

Fick lämna alla sina uppdrag

Bara timmar efter fredagens inslag i P4 Blekinge, kom beskedet om att Christel Henningsson lämnar sitt uppdrag i Kristdemokraterna i Sölvesborgs styrelse och dessutom sitt medlemskap i Kristdemokraterna.

Detta enligt ett uttalande från Bengt Jönsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Blekinge.

– Kristdemokraterna i Sölvesborg ställer sig inte bakom inlägget. Det är Christel själv som har gjort det, sa han till radion tidigare.

Men enligt P4 Blekinge ska även gruppledaren för Kristdemokraterna i Sölvesborg ha delat inlägget från 2018.

Inte förenligt med KD:s ståndpunkt

Avslöjandet kommer olägligt för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. I ett utspel i veckan förslog hon att alla riksdagspartier skulle skriva under ett “kontrakt” för att visa att de vill skydda den svenska abortlagstiftningen.

I radio tar hon kraftigt avstånd från skrivningarna i inlägget från 2018.

– Det här är ett inlägg som är gjort för fyra år sen. Det är inte förenligt med Kristdemokraternas hållning; det var inte det då, och är inte det nu, säger Ebba Busch till P4 Blekinge.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig