Nyheter

Ledaren för al-Qaida dödad

Joe Biden: “Rättvisa har skipats”

Ett drönarangrepp lett av CIA dödade al-Qaida-ledaren på hans balkong.
– Långt ifrån slutet för terroristgruppen, säger terrorexperten Hans Brun.

Tidigt i söndags morse dödades al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA står bakom det drönarangrepp som dödade terroristgruppens ledare på hans balkong i Afghanistans huvudstad Kabul, skriver SVT Nyheter. Det är den första kända attacken från USA:s håll sedan amerikanska styrkor lämnade Afghanistan förra året.

Amerikanska underrättelsetjänstemän spårade ledaren till en bostad i centrala Kabul där han gömde sig med sin familj. Där ska han ha bott med sin fru, dotter och barnbarn. Enligt uppgifter lämnade aldrig al-Zawahiri gömstället, men han ska regelbundet ha gått ut på balkongen under längre perioder. Det var just på balkongen som han träffades av en precisionsbombning.

Den 71-åriga al-Zawahiri har länge varit ett mål för USA. Han var direkt inblandad i 11 septemberattackerna och tog över ledarrollen i terroristorganisationen al-Qaida efter att Usama bin Ladin dödades av amerikanska elitstyrkor 2011.

“Framgångsrik operation”

USA:s president Joe Biden höll natten till tisdagen svensk tid ett tal från Vita huset, där han beskrev händelsen som “en framgångsrik terrorismbekämpningsoperation”.

– Han kommer aldrig mer möjliggöra för Afghanistan att bli en fristad för terrorister eftersom han är borta, och vi kommer att se till att inget annat händer. Nu har rättvisa skipats, sa Joe Biden.

Men terrorexperten Hans Brun säger i Sveriges radio att det finns nya kandidater för att leda organisationen.

– Det finns säkert flera, och är det någonting som al-Qaida har lärt sig så är det att spela ut namnen på personerna försiktigt. USA och andra nationer har arbetat för att eliminera de här personerna. al-Qaida är oerhört skickliga, begåvade och motiverade människor, tyvärr, säger Hans Brun.

– Detta är långt ifrån slutet för terroristgruppen.

Kvarlämnade vapen

Hans Brun säger också att en oro länge funnits över att Afghanistan blivit en fristad för al-Qaida.

– Amerikanerna lämnade tonvis med vapen, ammunition och utrustning efter sig efter sina 20 år i landet. Dessa vapen kommer att användas inte bara i Afghanistan utan också i omvärlden.

Terroristgruppen har tidigare hotat kristna i Irak, som ansetts vara “legitima mål” för organisationen. Oron ledde till att tusentals kristna utvandrade från landet omkring 2010. Hotet riktades även mot kristna i Egypten, där det förbjudna regeringskritiska Muslimska brödraskapet, som för länge sedan har tagit avstånd från våldsanvändning, fördömde hotet mot kristna. Organisationen tog på sig ett attentat i oktober 2010 riktat mot en syrisk-katolsk kyrka då mässbesökare dödades efter att ha hållits som gisslan.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig