Nyheter

Sveriges kristna råd träffade alla partiledare - utom en

“Just nu känns det som att hon prioriterar annat”, konstaterar Sofia Camnerin

Sveriges kristna råd (SKR) har inför valet träffat partiledarna för att presentera kyrkornas perspektiv på politiska frågor. Men när kyrkoledarnas möte med de politiska företrädarna ska summeras är det en partiledare som lyser med sin frånvaro: Magdalena Andersson (S).

I oktober förra året påbörjade Sveriges kristna råd (SKR) sin uppvaktning av partiledarna, för att i god tid inför valet få berätta vilka frågor som är prioriterade av kyrkorna. Parti efter parti har sedan betats av och de här mötena har sedan krönts av bilder på partiledaren jämte kyrkoledarna Antje Jackelén, Daniel Alm, Sofia Camnerin, Anders Arborelius och Benyamin Atas.

Men en partiledare saknas. Kyrkoledarna fick aldrig något möte med socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Inbokad tid

- Vi hade en tid inbokad precis i samband med att kriget bröt ut, när vi mötte flera av de andra partiledarna, berättar Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, den ekumeniska plattformen som delas av kyrkorna i Sverige.

- Hon ställde in samtalet då, vilket vi verkligen kunde förstå.

Sedan dess har SKR försökt få till ett möte med statsministern, men det har inte skett. Sofia Camnerin säger att partiledarens stab meddelat att de har önskat att få till en träff mellan Magdalena Andersson och kyrkoledarna, men det har inte varit möjligt att spika någon tid.

- Vi har nu även erbjudit henne en digital träff men hon eller staben har inte återkopplat på det, säger Sofia Camnerin.

- Just nu känns det som hon prioriterar annat inför valet.

Utfrågas snart

Magdalena Andersson uttalar sig sällan om religionens plats i samhället eller hur hon ser på kyrkornas roll. Socialdemokraterna går däremot till val på att förbjuda nya konfessionella friskolor och de har även varit med och tagit fram reglerna för demokrativillkor för trossamfund som vill ha statligt stöd.

Inom kort finns dock ett gyllene tillfälle att få höra Magdalena Anderssons syn på den här typen av frågor, då hon den 28:e augusti kommer till partiledarutfrågningarna i Vårgårda för att frågas ut av samfundets pastorer.

SKR har heller inte träffat Johan Pehrson (L) sedan han tillträdde, utan partiledarmötet med Liberalerna skedde med Nyamko Sabuni då det var hon som var partiledare då.

Daniel Alm, Sofia Camnerin, Antje Jackelén och Benjamin Atas från Sveriges kristna råd (SKR)

---

Fakta: Magdalena Andersson (S)

  • Magdalena Andersson är Sveriges statsminister och tillträdde mitt under mandatperioden efter att Stefan Löfven valde att dra sig tillbaka från politiken.
  • Tidigare var hon finansminister och har en lång erfarenhet som politiker inom Socialdemokraterna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig