Nyheter

Pingstbiskop från krigets Ukraina kommer till Sverige

Samtidigt lämnar Pelle Hörnmark över ordförandeskap till pingstledare från Polen

Omkring 250 nationella kristna ledare från pingströrelsen i Europa möts i Filadelfiakyrkan i Stockholm i veckan. Bland annat kommer den ukrainska pingstledningen med biskopen Michail Panochko i spetsen till konferensen, där Pelle Hörnmark också avslutar sitt ordförandeskap.

För första gången efter pandemins utbrott kan ledarna för pingströrelserna i Europa nu mötas igen. Det sker i ett läge när kriget i stället rasar i Ukraina och hela Europa har kastats in i en ny kris. Pelle Hörnmark från Sverige är ordförande för nätverket Pentecostal European Fellowship, PEF, och tacksam över att man som kristna ledare äntligen kan träffas, nu till konferensen “Wake up Europe”.

– Det här är nog den viktigaste PEF-konferensen i modern tid, med tanke på läget i Europa. Vi vill påminna varandra om att Guds rike är större och att vi måste stå över nationella gränser, säger Pelle Hörnmark.

Konferens med laddade möten

Bland konferensdeltagarna finns bland annat de nationella pingstledningarna från både Ukraina och från grannlandet Belarus, som står på Rysslands sida i kriget. Pingstbiskoparna Micahil Panochko från Ukraina och Leonid Biruk från Belarus ska predika i samma offentliga gudstjänst på onsdagskvällen i Filadelfiakyrkan. Även den ryska pingstledningen är inbjuden till konferensen, men det är i dagsläget oklart om de får möjlighet att komma eller inte.

– Det blir en kväll där vi ska be om fred i Ukraina och om fred mellan folken, och om att detta inte ska smitta församlingsrörelserna, utan att vi ska kunna fortsätta vara bröder och systrar. Pingstbiskoparna kommer att predika om Guds rike och om fred, säger Pelle Hörnmark.

Yuriy Kulakevych, internationell sekreterare för pingstsamfundet i Ukraina, och biskop Michail Panochko i Kiev, Ukraina.

Den europeiska pingstkonferensen kommer att innehålla flera olika spår kring teologi, mission och ungdomsfrågor, bland annat. Konferensen gästas också av ledaren för pingströrelsernas världsnätverk, Pentecostal world fellowship, amerikanen William Wilson.

Hörnmark lämnar ordförandeskap

Pelle Hörnmark, tidigare pingstledare i Sverige, har varit ordförande för det europeiska nätverket de senaste åtta åren. Men med konferensen i Stockholm avslutar han det uppdraget. Förslaget är att den polske pingstledaren Marek Kaminski i stället ska ta över.

– Han är en mycket dynamisk och duktig ledare som har satsat på församlingsplantering och evangelisation och har bra relationer till den slaviska pingstgemenskapen. Det är första gången vi har för avsikt att välja en ledare från östra Europa. Väldigt roligt, säger Pelle Hörnmark.

För egen del kommer han även fortsättningsvis att fungera som Europamissionär, utsänd av Filadelfia i Stockholm, parallellt med sitt föreståndarskap för Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Döper mitt i kriget

Det finns upp emot fem miljoner pingstvänner i Europas närmare 50 länder. Pelle Hörnmark menar att de mer än någonsin behöver varandra, och betonar kraften i församlingsrörelserna i en orolig värld.

– När jag var i Ukraina för några veckor sedan skulle de döpa 500 personer i Kiev, mitt under brinnande krig. Församlingarna är en väldigt viktig kraft emot motsättningar, hat och misstro. Men det är inte alltid helt enkelt, heller i församlingarna. Vi behöver hjälpa varandra mitt i en tuff tid.

---

Fakta: Wake up Europe

  • Europeiska pingstledare möts i Filadelfiakyrkan i Stockholm, onsdag-fredag 31 augusti–2 september.
  • Pentecostal European Fellowship, PEF, är de nationella pingströrelsernas nätverk i Europa.
  • Vill inspirera till att nå nya människor och en ung generation med Jesus.

---

Fler artiklar för dig