Nyheter

Hédi Fried död – ”viktig röst har gått ur tiden”

Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, bekräftar familjen för DN.
– Hon var blixtrande intelligent, rolig, humoristisk och skarp, säger författarkollegan och vännen Stina Wirsén.

Hédi Fried blev som liten deporterad till Auschwitz tillsammans med sin familj där föräldrarna gasades ihjäl. Hon och hennes syster överlevde koncentrationslägret och kom till Sverige 1945 med Röda korsets bussar.

Vid sidan av sitt yrke som psykolog har Fried i över 30 år rest runt till svenska skolor för att tala om sina erfarenheter. Hon har varit djupt engagerad i demokratifrågor och i att sprida kunskap om rasism och antisemitism.

– Hédi Fried har gjort en ovärderlig insats för att vi ska minnas Förintelsen. Det är inte bara judarnas plikt att göra det, utan hela mänsklighetens, sade hon i en intervju 2015. En oerhört viktig röst har gått ur tiden, vi tänker på henne med beundran och sorg, och vi tänker på hennes familj och vänner, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia, i en kommentar till TT.

I augusti 2018 deltog Hédi Fried i en stor demonstration mot nazistiska NMR på Kungsholmen i centrala Stockholm. Hon sade då att hon ville se ett förbud mot nazistorganisationen.

- Sådana här rörelser kommer inte att försvinna om man förbjuder dem, men det skrämmer andra från att ansluta sig. Det är aldrig de som tillhör kärnan som är de farligaste, de farligaste är alla de som säger att jaha, den här rörelsen är framgångsrik och ingen säger emot. Det var precis det som hände när Hitler kom till makten.

Hédi Fried blev 98 år gammal.

Fler artiklar för dig