Nyheter

Kyrkoledare: Risk för folkmord i Nagorno-Karabach

Varnar för följderna av att en landkorridor till Armenien blockerats

Den armenisk-apostoliska kyrkans överhuvud Katholikos Karekin II varnar för ett förestående folkmord på den armeniska befolkningen i Nagorno-Karabach.
Detta sedan Azerbajdzjan blockerat den enda förbindelsen från Armenien till den omstridda bergsenklaven.

Det är tidskriften Signum som berättar om vädjandet från Katholikos Karekin II, som framförs genom österrikiska Kathpress.

De 120 000 invånarna i Nagorno-Karabach är till största delen armenier, som utropat republiken Artsach. Men officiellt tillhör området Azerbajdzjan.

Bergsenklaven är sedan några dagar tillbaka isolerad från omvärlden. Detta sedan Azerbajdzjan, i strid med internationella förpliktelser, blockerat Latjinkorridoren – en väg till Armenien som övervakas av ryska trupper.

Azerbajdzjan hävdar att det är miljöaktivister som spärrat av vägen i protest mot arbetet vid två gruvor, rapporterar tyska Tagesschau. Armenien anser dock att det handlar om en ren provokation.

Många fast på vägen

Fler än 1 100 armenier är fast på den blockerade vägen och kan inte återvända hem till sina familjer. Bland de 1 100 personerna finns det äldre människor i behov av hjälp samt 270 barn, rapporterar Kathpress.

Det råder redan brist på livsmedelsförråd, mediciner och annat livsnödvändigt i enklaven, och den avspärrade vägen riskerar att förvärra en humanitär kris ytterligare.

Tidigare i veckan ströp Azerbajdzjan dessutom gastillförseln från Armenien till Nagorno-Karabach, där befolkningen kämpar i minusgrader för sin överlevnad.

”Sjukhus, skolor och socialtjänst klarar inte av att fungera som planerat, och utsikterna är mörka”, säger den kyrkliga ledaren enligt Signum.

ˮVi bevittnar medvetna och konkreta steg för att åstadkomma etnisk rensning och folkmord på den armeniska befolkningen i Artsach. ˮ

Karekin II uppmanar det internationella samfundet att fördöma Azerbajdzjans agerande och införa sanktioner, och vädjar till kyrkoledare över hela världen att engagera sig.

---

Fakta: Nagorno-Karabach

  • Nagorno-Karabach är ett område i Kaukasien som både Armenien och Azerbajdzjan gör anspråk på.
  • Det ligger i ett område som omväxlande kontrollerades av turkiska och persiska härskare fram till 1813, då trakten kom under ryskt styre.
  • Tidigt på 1900-talet började motsättningarna mellan kristna armenier och muslimska azerier övergå i öppen konflikt. Den blossade upp igen i samband med Sovjetunionens kollaps 1991.
  • Länge rådde dödläge, innan ett kortvarigt krig 2020 medförde svåra förluster för områdets armeniska befolkning och bitterhet i Armenien.
  • I september 2022 rapporterades krigshandlingar med fler än 200 dödsoffer. Denna gång ska skjutandet ha stoppats genom amerikansk medling.
  • Källa: Utrikespolitiska institutet

---

Fler artiklar för dig