Nyheter

Finansministern om sin tro: Livet har gjort mig ödmjuk

Elisabeth Svantesson (M) talar ut om gudstron och om barndomens knappa ekonomi

Hon växte upp i Östersund som ett av fem barn till en frikyrkopastor. Knapp hushållsbudget – som just nu drabbar många – är något hon har erfarenhet av, berättar hon nu i en intervju. – Vi hade väldigt små marginaler, säger hon.

Det är i en stor intervju i Dagens Nyheter (15/4) som finansministern tar upp sin gudstro och även berättar om egna erfarenheter av att ha det tufft ekonomiskt. Just nu förbereds regeringens vårbudget. På måndag klockan 8.30 ska Elisabeth Svantesson presentera budgeten vid en pressträff. Det är mycket av svångrem för svenska hushåll just nu, och troligen även framöver: inflation, stigande elpriser och kommande räntehöjningar gör att många har det svårt att få budgeten att gå ihop.

Att ivrigt vänta på till exempel barnbidrag är något som Elisabeth Svantesson säger sig känna igen, bland annat från tiden när hon som ung bildade familj och snabbt fick tre barn. Barnbidraget den 20:e var då efterlängtat.

Åkte för att titta på flyg

”Det var inte alltid pengarna räckte till dess. Så var det i många år. Min man pluggade till sjuksköterska och jag läste nationalekonomi. Vi pusslade och kämpade men det gick”. Under den här tiden var utlandsresor inget som familjen kunde unna sig, berättar hon: i stället åkte de ut till Arlanda, åt på McDonalds och tittade på flyg.

Även som barn upplevde hon hur svårt det kan vara att få pengarna att räcka. ”Vi hade väldigt små marginaler. Det var en ostskiva på limpmackan som gällde”, säger hon om barndomens hushåll, där hon var ett av fem barn till en pastor inom dåvarande Svenska Missionsförbundet, och en mamma som led av psykisk ohälsa.

Hon tror att det hon upplevt av att ha det knapert ger henne en viss förståelse för hur människor kan ha det, men betonar samtidigt att många kan ha det svårt under begränsade perioder och säger om tiden som ung familj att ”många har det mycket värre än vi hade då. Vi behövde inte gå till socialkontoret”.

“Hade en svartvit uppfattning”

Finansministern får i intervjun svara på frågor om vad hon i dag kan göra för att dämpa de prisökningar på livsmedel som kritiserats från många håll, eller stödja dem som drabbas särskilt hårt. Delar av oppositionen har bland annat krävt sänkt matmoms och pristak. Det är inte förslag som finansministern stödjer. Hon säger att det det ”inte är rimligt” att matkassen är så mycket dyrare i Sverige än i våra grannländer, men menar att det är hennes uppgift att framför allt inte driva på inflationen. ”Samtidigt kan vi stötta hushåll, och det har vi gjort genom att höja och förlänga bostadstillägget och vi har sänkt bränsleskatten”, säger hon.

Som ung var Elisabeth Svantesson engagerad i Livets ord och i anti-abortorganisationen Ja till livet. I dag säger hon att hon som ung hade en ”delvis svartvit syn på abort och en svartvit uppfattning om vad som var rätt och fel”. ”Livet har gjort mig ödmjuk”, konstaterar hon, och pekar på att det är ”en styrka, inte en svaghet” att kunna omvärdera.

Finns ett syfte för alla

Tron finns med som en självklarhet på samma sätt i dag som tidigare och är en trygghet. ”Att känna sig lugn i den bemärkelsen att det finns något mer än vi här, och att det finns ett syfte för alla människor”, säger hon.

I den livsfilosofi hon har i dag finns insikten om att det går att ”öva upp sin själ” och därmed sitt mod. ”Det har egentligen inget med tron att göra, men lika väl som man kan gå på gym och träna muskler så kan man öva upp sig i att våga saker. Mod är att inte låta oro och nervositet hindra en”.

---

Fakta: Första kvinnan som moderat finansminister

  • Elisabeth Svantesson föddes i Lycksele men växte upp i Östersund.
  • 2006 avlade hon ekonomie licentiatexamen.
  • Hon är moderat riksdagsman sedan 2006. 2013–2014 var hon arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt. Sedan 2022 är hon finansminister i regeringen Kristersson.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar