Nyheter

Pingstkyrkan i Alingsås planerar för ny kyrka och bostäder

Vill kunna riva nuvarande 70-talskyrkan - och utveckla sociala arbetet

Pingstkyrkan i Alingsås planerar för att kunna riva och bygga en helt ny kyrka samt komplettera med 50 lägenheter för trygghets- och ungdomsboende intill. Men några slutliga beslut är ännu inte fattade.

Pingstförsamlingen i Alingsås har cirka 630 medlemmar och en 1970-talskyrka i centrum av staden. Nu driver ledningen att få igenom en detaljplan hos kommunen. Där vill man på den befintliga tomtmarken framöver kunna bygga en helt ny kyrka, och intill kunna skapa lägenheter för äldre och unga, samt göra i ordning sina serveringslokaler och få större ytor till församlingens sociala arbete.

Detaljplanen söks ihop med en grannfastighet och sammanlagt skulle de båda ägarna bygga cirka 100 lägenheter, varav hälften i pingstkyrkans regi. I dag har Pingstkyrkan i Alingsås en kyrkolokal på cirka 1 200 kvadratmeter plus källarutrymmen. I den nya skissen talas det om totalt 7 000 kvadratmeter, varav en kyrka på 1 500 kvadratmeter samt bostäder och annan verksamhet på cirka 5 000 kvadratmeter, och med en helt ny fasad ut mot gatan.

Kyrkan 50 år gammal

Förra året fyllde församlingen 100 år, och i december i år är det 50 år sedan själva kyrkolokalen invigdes.

– Vi kan ha bra gudstjänster i den nuvarande kyrkan. Men det klart att en del också har förändrats. Vi byggde för strängmusik en gång i tiden. Nu sänder vi via Youtube varje söndag. Vi har en annan musikbild, och ny teknik och ljussättning. Köket är 50 år gammalt. Det klart att de skulle vara gott att få ha en del nytt i detta, säger Pelle Olofsson, styrelseledamot i pingstförsamlingen och samordnare för detaljplaneprojektet.

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.

Vill ha frihet att agera

Några beslut om byggnation är inte fattade i församlingen. Men Pelle Olofsson förklarar att man vill skaffa sig utrymme att kunna agera framöver. Han vill inte se någon begränsning med byggnadsantikvariskt skydd för kyrkobyggnaden från myndigheterna, som Equmeniakyrkan i Alingsås har fått, och som gör att de inte kan bygga om kyrkan som de vill. Här pågår en dialog med kommunen.

– Starten på de här tankarna har varit att vi drömt om att kunna fortsätta utveckla vårt sociala arbete – ”En gåva till staden”- med matutdelning och annat. Samtidigt behövs det bostäder i Alingsås. På lång sikt brukar det också vara en bra affär med lägenheter. Vi har den tomtmark som behövs, säger Pelle Olofsson.

Pingstkyrkan i Alingsås var en av tre församlingar i landet som nominerades av tidningen Dagen till ”Årets församling 2022″.

Fler artiklar för dig