Nyheter

Biskopen manar: Bygg en pepparkakskyrka!

Ny tävling inför jul lanseras av biskopen i Växjö

Växjöbiskopen Fredrik Modéus har tillfälligt bytt mitran mot en bagarmössa och uppmanar svenskarna att likt honom greppa kaveln - och baka kyrkor. Nu hoppas han på en ström av bidrag till en nystartad tävling i att skapa årets finaste pepparkakskyrka.

Biskopen i Växjö Fredrik Modéus vill lyfta kyrkornas betydelse med tävlingen, som nu sparkas igång.

– Pepparkaksbak och pepparkakshus är något som hör till julen för många. Varför då inte bygga en kyrka? Med den här tävlingen vill jag lyfta kyrkornas betydelse. Jag hoppas på mycket kreativitet och lekfullhet, säger han i ett pressmeddelande.

Viktiga mötesplatser

Alla som känner sig hågade att baka inbjuds till att vara med: amatörer lika väl som kockar och konditorer, ungdomsgrupper eller konstnärer, arkitekter eller pyssliga föräldrar.

Kyrkor är viktiga mötesplatser under hela året: här döps barn, bröllop hålls och man tar ett sista farväl vid begravningen. Och just runt jul är kyrkan för många en plats man återvänder till, jul efter jul, menar Växjö stift. Biskopen vill gärna att deltagarna ska bygga sin egen församlingskyrka. Men det går också bra att bygga en fantasikyrka, en framtidskyrka eller en kyrklig miljö som en kyrkogård.

Jury utser vinnaren

Tävlingen är öppen för alla intresserade. Bilder på bidraget ska lämnas in senast 18 december, och sedan kommer biskopen tillsammans med en jury att utse vinnande bidrag. Det utlovas fina priser som belöning till dem som vinner. De tävlande uppmanas också att dela bilder på sina skapelser i sociala medier under hashtaggen #pepparkakskyrkor.

---

Fakta: En eller flera bilder

  • Minst en, men gärna flera bilder behövs på pepparkaks-skapelsen.
  • De tävlande uppmanas också berätta vilken kyrka man byggt och hur man tänkt kring den.
  • Bidraget ska föreställa en kyrka eller en kyrklig miljö och vara gjort av pepparkaksdeg.
  • Mer om tävlingen går att läsa på Växjö stifts hemsida.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar