24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Bönekonferensen: Fegt att ställa in gudstjänster

Åsikterna som framfördes på bönekonferensen i Solna stack ut från många andra kyrkors budskap.

I helgen valde många församlingar att sända sina gudstjänster online för att minimera risken att sprida coronaviruset. Men bönekonferensen som hölls i Solna hade redan på förhand gått ut med att de stod under Guds beskydd, vilket fick stor uppmärksamhet efter att Dagen och Aftonbladet rapporterat.

Gjorde fel

Väl på plats var budskapet att de kyrkor som valde att ställa in sina gudstjänster gjorde fel.

Det klargjorde en man från scenen som självsäkert tog orda och hänvisade till Bibelns ord om att gå ut med budskapet i hela världen.

– Men om något smittsamt virus eller annan sjukdom finns där, ställ då in era möten, sa han retoriskt och fick publiken att ropa ut ett gemensamt nej.

Sedan berättade han att de som genomför den här konferensen har betalat ett högt pris för att de följer Gud. Sedan kom ett utfall mot församlingar som valde att stänga ned.

– I en tid som den här ställer församlingar in möten, sa mannen med uppenbart kritisk röst.

Fega herdar

Sedan pekade han på Bibeln och sa att i den här boken stod namnet Jesus, inte Covid 19.

– Ni fega herdar i detta land. Ni har svikit mitt ord, säger Herren. Ni har svikit mina löften, ni har svikit mina får, löd hans recension av kyrkor som valde att sända sina möten via webben.

Kritiserade kristna

Det här var inte den enda gången då en talare på Nordens kallelsestund gick till hårt angrepp mot övriga kristna. Kjetil Tveter gick exempelvis ut och uppmanade alla pingstpastorer att ta bort sina församlingar från pingstsamfundet.

– Det här året ska du ta din församling ur samfundet, löd hans budskap.

Anledningen var att ekumenik ansågs vara förkastligt.

Dagen "avfallets megafon"

Även tidningen Dagen fick hårda ord mot sig. Det var när Lars Enarson berättade hur viktigt det var att inte vara politisk korrekt, sedan riktade han sig specifikt till Dagen.

– Det är inte ni som blivit satta som språkrör för himlen. Det har Han kallat profeter till att göra. Det är dags att ni börjar böja er inför det Gud talar, inför sitt ord och sin ande.

Efter ett tag återkom Lars Enarson till ämnet, efter att han berättade om alla församlingar i Sverige har avfallit.

– Tidningen Dagen är avfallets främsta megafon i det här landet, menade Lars Enarson.

Själv sa han att på konferensen han själv ledde fanns inget avfall. Hans löfte var att det nu skulle komma en ny tid, utan kompromisser med Guds ord.

"Vi är inte perfekta"

Felicia Ferreira, chefredaktör på tidningen Dagen, säger att det här är långtifrån första gången liknande tongångar har hörts.

– Tidningen Dagen har i flera decennier blivit kallad för liknande saker, så det är inget nytt. Vi är på inget sätt perfekta, men jag är samtidigt övertygad om att tidningen har ett viktigt uppdrag som också bidrar till Guds rike på flera olika sätt.

Felicia Ferreira säger att hon tror att pingströrelsens grundare Lewi Pethrus fick ett gudomligt tilltal i samband med att tidningen startade och att nu, 75 år senare, är det många som vill förvalta det tilltalet.

Betyder mycket för många

– Jag vet att vi betyder mycket för många läsare. Uppenbarligen gör vi inte det för Lars Enarson, men jag önskar honom all välsignelse i det han gör och att det får framgång för Guds rike.

Vad säger du om att man på konferensen kallade församlingar som sände gudstjänster online för fega?

– Jag tycker att man i tider som dessa ska vara försiktig med att döma hur andra människor agerar, inklusive vad kyrkor gör. Det är rent ut sagt bedrövligt att använda den retoriken när någon vill vara försiktig och värna dem som är sjuka. Vi befinner oss i en situation där människor kan mista livet.

Felicia Ferreira menar att man ska ha respekt för att man kan landa i olika beslut i hur man ska agera just nu.

– Vi på Dagen har bestämt att jobba förebyggande och de flesta av våra medarbetare jobbar hemifrån för att i så stor mån det bara går bidra till minskade risker.

Läs mer Bönekonferens var nära att stoppas

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar