Dagen förklarar

Varför firar vi pingst?

50 dagar efter påsk infaller pingsten och många är lediga från sina jobb. Men vad är egentligen pingst och varför firar vi den? Dagen reder ut frågetecknen i fem punkter.

1. Varför firar vi pingsten?

Pingst kallas också för hänryckningens tid och syftar på den övernaturliga händelse som beksrivs i Bibeln efter Jesu död då den helige Ande gavs åt lärjungarna, enligt Bibeln. Många började då plötsligt att tala främmande språk, och gjorde sig därigenom förstådda för människor från hela världen som fanns samlade i Jerusalem. Vid det här tillfället omnämns tungotal för första gången i Bibeln. Händelsen beskrivs i Apostlagärningarna, kapitel 2.

2. Pingsten - födseln av den första kyrkan

Efter den dramatiska erfarenheten på pingstdagen kom ett stort antal människor till tro på Jesus, runt 3 000 står det i Apostlagärningarna. Här föds den kristna församlingen och efter pingstdagen börjar de kristna även att missionera och sprida budskapet om Jesu död och uppståndelse. I kyrkoåret innebär pingsten avslutningen av påsktiden.

3. Var redan innan en judisk högtid - Shauvot

Den kristna pingsten har sitt ursprung i den judiska högtiden Shauvot. Denna firar minnet av att Gud gav judarna de tio budorden på Sinai berg. Händelsen i Apostlagärningarna inträffade samma tid då lärjungarna (som var judar) firade shauvot.

4. Pingsten firas olika datum

Pingst kommer från det grekiska ordet "pentekosté" som betyder femtionde. Eftersom påsken infaller vid olika tider, varierar även pingstens datum. Tidigare var annandag pingst en helgdag i Sverige, men denna är nu borttagen till förmån för nationaldagen.

5. Är numer en vanlig bröllopshelg i Sverige

Pingst är en traditionell bröllopshelg i Sverige och kyrkorna pryds inför bröllopen ofta med björkar och vårblomster.

Scen som föreställer händelsen som nämns i Apostlagärningarna där pingsten firas. Ur Nürnbergskrönikan från 1400-talet.
Fler artiklar för dig