Kultur

“Helig Ande leder mig i broderiet”

Prästen Erika Cyrillus håller på att brodera sig igenom hela Jona bok i Bibeln

Hon kallar sig ”den broderande prästen” och har de senaste fem åren ägnat det mesta av sin fritid åt Jona, han som hamnade i valfiskens buk. Men Erika Cyrillus stannar inte vid att läsa bibelordet, nej hon omvandlar det till konst.

Det finns två fördelar med att välja just Jona bok bland Bibelns alla 66 böcker när man ska göra en broderad version. Dels är den kort, dels händer det jättemycket i den.

Erika Cyrillus, präst, har broderat Jona bok och ställer ut sina verk.

Erika Cyrillus skrattar när hon avslöjar skälen bakom valet av bibelbok.

– Det kommer liksom automatiskt upp bilder i huvudet när man läser Jona, till skillnad från exempelvis Romarbrevet – den är liksom betydligt mer svårsmält.

Men faktum är att, även om Jona bok bara innehåller fyra kapitel, så tar det sin lilla tid att få ner boken på pränt, särskilt när man använder nål och tråd som Erika Cyrillus valt att göra. Hon har delat upp boken i 60 olika delar, med text och bilder, och har hittills hunnit göra färdigt 44 av dem. Då började hon ändå 2018. Men att det tar tid gör absolut ingenting.

– Det är ju jätteroligt att brodera – det är mitt stora hobbyintresse sedan många år tillbaka. Som präst har jag även lett broderiretreater.

– I arbetet med Jona bok har jag bestämt mig för att inte använda samma teknik på någon av verken, utan variera både stil och teknik.

Va, finns det alltså så många olika broderitekniker?

– Ja, oj, det finns många hundra! Dessutom finns det utöver det olika traditioner, som till exempel i Assisi i Italien, där man använder ”assisisöm” som är en egen stil, som ett fotonegativ. En annan stil är att sy med vit tråd på vitt tyg – allt går att kombinera i oändlighet.

Det sänker blodtrycket att få arbeta med händerna, så det är bra för hälsan också.

—  Erika Cyrillus

Det är sällan man hör någon prata så engagerat om broderitekniker som Erika Cyrillus, vilket är passande eftersom ett av hennes syften med att ställa ut sina broderier är att väcka intresset för broderi. En evangelist i dubbel bemärkelse kanske man kan säga.

– Jag har främst två syften med min utställning om Jona bok och det ena är att väcka intresset för bibelberättelsen – att fler ska vilja gå hem och slå upp sin bibel och läsa. Det andra är att få fler att våga testa broderi.

Även om Erika Cyrillus inte är färdig med alla 60 verk, har hennes utställning ”Jona bok genom nålsögat” hunnit vandra runt i flera olika kyrkor. För tillfället finns den att beskåda i Vårfrukyrkan i Enköping, och till sommaren kommer den till Sala, därefter till Essinge kyrka i Stockholm.

– Jag märker att verken talar andligt till människor, det är en respons jag får. Det finns många budskap i boken, särskilt att Gud är barmhärtig, och det behöver folk få veta, på olika sätt.

Erika Cyrillus, präst, har broderat Jona bok och ställer ut sina verk.

Varför älskar du broderi så mycket som du gör tror du?

– Det är ett sätt att meditera över bibelordet, det sänker blodtrycket att få jobba med händerna och det utmanar kreativiteten. Jag får ofta till mig hur jag ska göra – det står bara klart för mig. Det är som att den helige Ande leder mig när jag broderar.

– För mig är det bön också.

Erika Cyrillus berättar att när hon ledde broderiretreater tidigare fick hon ibland frågan om man fick sticka i stället för att brodera, men då svarade hon nej.

– Att sticka är att tillverka något, medan broderi är avslappning, inte arbete. Det behöver inte bli bra – det är konst. Det är hela skillnaden.

kvinnlig präst

---

Fakta: Jona bok genom nålsögat

  • En broderiutställning som utgår från bibelboken Jona, skapad av Erika Cyrillus.
  • Har bland annat visats i Uppsala domkyrka, Strängnäs domkyrka och finns att beskåda i Vårfrukyrkan i Enköping fram till påsk.
  • Sammanlagt kommer verket att omfatta 60 broderier i olika tekniker och stilar. För tillfället är 44 delar klara.
  • Här finns en film om Erika Cyrillus och utställningen Jona genom nålsögat.

---

Fler artiklar för dig