Livsstil

Diakonen Anna Ardin träder fram om Julian Assange

Det var i samband med ett seminarium som hölls av Broderskapsrörelsen år 2010 som de träffades. Anna Ardin kom då att anmäla Wikileaks-grundaren Julian Assange för övergrepp. Nu väljer hon att träda fram och berätta om händelsen.

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänkt för sexbrott mot två kvinnor. En av dem är Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan och en socialdemokratisk profil i sidoorganisationen Tro och solidaritet, där hon sitter i det verkställande utskottet.

I ett nytt avsnitt av “Kalla fakta” på TV4 Play berättar kvinnorna om hur tiden varit för dem, från polisanmälan och under de nio år som följde innan utredningen lades ner i brist på bevis.

Anna Ardin, diakon Equmeniakyrkan

2010 jobbade Anna Ardin som pressekreterare för Sveriges kristna socialdemokraters förbund, då kallat Broderskapsrörelsen. De höll ett seminarium i LO-borgen, dit Julian Assange bjudits in som hedersgäst. Anna berättar att Assange fick bo hos henne, eftersom han inte ville bo på hotell. Hon skulle egentligen varit bortrest, men kom hem den andra kvällen. Övergreppet skedde i samband med att hon skulle gå och lägga sig. Detta rapporterar Expressen som tagit del av det aktuella programmet.

I nio år pågick de rättsliga turerna innan förundersökningen lades ner i november 2019. Assange har hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att han inte vet vilka kvinnorna är.

I programmet berättar även Anna Ardin, och den andra kvinnan som vill vara anonym, om det hat de mötts av och att de blivit misstänkliggjorda efter polisanmälan. Kommentarerna som riktats mot Ardin har delvis handlat om att hon är verksam som diakon.

– Själva övergreppet ligger långt bak, men allt som jag någonsin sagt har vänts emot mig, säger Anna Ardin i “Kalla fakta” enligt Expressen.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar