Önskas något sött som passar bra efter påskbordet? Här bjuder Dagens egen matkreatör Diakon-Daniel på en festlig påsktårta. En fräsch och väldigt enkel dessert som piggar upp smaklökarna efter påskens alla delikatesser.

Mandelmarängtårta med lemon curd och röda bär
6-8 portioner. Fri från gluten, går även att göra laktosfri.
Marängbotten
3 st äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 tsk lakritspulver
25 g mandelspån
Vispa vitorna till hårt skum ca 3-4min.
Tillsätt sedan strösockret under vispning och fortsätt att vispa ca 3 min.
Sikta florsockret, lakritspulvret och vaniljsockret tillsammans och vänd ner det med en slickepott.
Lägg en mattallrik på ett bakplåtspapper och rita en ring runt tallriken med blyerts.
Vänd på papperet och bred eller spritsa ut marängsmeten inom cirkeln.
Strö mandelspånet längs med den yttersta kanten på marängen. Grädda i 100°c ca 45 min i mitten av ugnen.
Stäng av ugnen och låt marängen stå ytterligare 45 min. Ta ut plåten och låt marängen svalna.
Lemon curd
3 st äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
2 st citroner
100 g smör
Vispa ihop ägg och gulor med sockret.
Riv ner skalet av båda citronerna och pressa i juicen.
Sätt bunken i vattenbad och sjud på medelvärme under konstant vispande.
Efter ca 15 min börjar curden att tjockna.
Klicka ned smöret i omgångar under omrörning.
Ställ curden svalt.
Garnityr
5 dl vispgrädde, vispad
Röda bär, tex vinbär och hallon
2 st passionsfrukter
Citronmeliss
Florsocker
Montering av tårtan
Bred ut lemon curden över marängbottnen. Dock inte över mandelspånet på kanterna.
Klicka ut den lättvispade grädden.
Garnera med bären, frukten, florsockret och citronmelissen.
Lycka till!
[ "Det är lättare att prata om livet om man får knåda en bulldeg under tiden" ]
