Nyheter

Elise Lindqvist får medalj av kungen

Elise Lindqvist – känd som Ängeln från Malmskillnadsgatan – får medalj av kungen.
– Jag trodde först de hade skrivit fel adress. Det kändes overkligt, säger hon till Dagen.

I över 20 år har hon varje fredag mött prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Tillsammans med volontärer från S:ta Clara kyrka serverar hon varm choklad, smörgåsar och pratar med sina “tjejer”, som hon kallar dem.

Och hon har som 85-åring inga planer på att trappa ner engagemanget.

– Jag säger som 109-åringen Dagny Carlsson, sätter jag mig ner, så dör jag! Jag älskar det jag gör, jag älskar att få hjälpa flickor bort från gatan.

Svårt ta in beröm

Även om Elise Lindqvists engagemang är väl känt, och hon genom åren blivit mycket omskriven, har hon ändå svårt att ta in berömmelsen och uppskattningen.

Därför kunde hon inte tro sina ögon när brevet från hovet damp ner i brevlådan för några dagar sedan.

– Min första tanke var att de skrivit fel adress. Att jag måste ringa och säga att de gjort fel, jag ska inte ha någon medalj från kungen. För i alla år har jag tänkt att det som jag gör är det minsta man kan göra, säger hon.

Blev övertygad

Elise blev dock övertygad av vännen och advokaten Ruth Nordström att det är på riktigt, och att hovet trots allt skickat brevet till rätt person.

– Det börjar sjunka in nu, jag har läst brevet om och om igen. Och jag har fått flera hundra positiva kommentarer som säger att jag är värd detta. Men när man blivit slagen och inte känt sig älskad kan det vara svårt att ta emot beröm, säger hon.

Kantad av misshandel

Elise Lindqvists livshistoria är kantad av misshandel och sexuella övergrepp, något hon beskrivit i sin självbiografi. Men den är också full av ljus och livsmod, efter att hon på 1990-talet blev kristen och engagerade sig i S:ta Clara kyrka i Stockholm.

– I dag tackar jag Gud för att jag själv levt i skiten, för jag vet vad tjejerna går igenom. Det sprider sig flickorna emellan, och de säger att de måste få prata med “morsan”. Då kan man börja prata om att Jesus finns, säger hon.

Elise Lindqvist och drottning Silvia.

Har träffats tidigare

Trots förvåningen kring medaljen, är det faktiskt inte första gången hon träffar kungaparet. Vid två tillfällen har hon mött drottning Silvia, och en gång har hon druckit kyrkkaffe med kungaparet i S:ta Clara.

– När vi satt och fikade sa kungen att han visste mycket väl vem jag var, för drottningen hade berättat så mycket om mig.

Vad ska du säga till kungen den här gången?

– Jag ska tacka för uppmärksamheten, och säga att jag känner mig stolt. Men också att jag kommer fortsätta tills mina ben inte bär mig längre. Jag vet att prostitutionen alltid kommer finnas, men varje liten flicka som vi får rädda är guld värt.

---

Fakta: Kungliga medaljer

  • Syftet med kungens medaljer är att belöna människor för framstående insatser för samhällets bästa.
  • Kungen delar ut fem olika sorters medaljer till svenskar, där H.M. Konungens medalj är den mest utdelade. Den består av åtta nivåer.
  • Tidigare har bland annat Pelle Hörnmark, dåvarande ledare för Pingst FFS, tagit emot kunglig medalj för förtjänstfulla insatser inom pingströrelsen.
  • Elise Lindqvist får utmärkelsen för sina “förtjänstfulla sociala insatser”.

---

Fler artiklar för dig