Nyheter

Antje Jackelén var med och skramlade för flyktingarna

“Människor skapar krig, men krig är omänskligt”, konstaterade ärkebiskopen

“Vi behöver ett gudomligt hopp”, sa Svenska kyrkans ärkebiskop då hon deltog i Hela Sverige skramlar-galan som direktsändes på SVT.

14 miljoner ukrainare är på flykt och på lördag kväll anordnades den stora insamlingsgalan “Hela Sverige skramlar för Ukraina” som direktsändes av SVT. På plats fanns flera kända artister, som Eva Dahlgren, Benjamin Ingrosso och Björn Ulvaeus.

Miljon efter miljon trillade in allteftersom kvällen gick, där de insamlade pengarna går till Radiohjälpens verksamhet.

Ärkebiskopen “predikade”

En av talarna var också Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, som passade på att hålla en mindre predikan under lördagskvällen för alla på plats och för dem som följde galan framför tv:n.

– Människor skapar krig, men krig är omänskligt, inledde Antje Jackelén efter att ha ställt sig i rampljuset i Avicii arena.

Hon var tydlig med att ett angreppskrig aldrig kan rättfärdigas och kritiserade indirekt den rysk-ortodoxa kyrkan genom att säga att krig aldrig kan välsignas av en kyrka.

– Vi behöver hopp, ett gudomligt stort hopp, var ärkebiskopens huvudbudskap.

Ropar till himlen

Hon berättade att vi kan annorlunda än att låta våldets spiral fortsätta snurra. Hon berättade om hur oskyldiga människors blod ropar till himlen om rättvisa.

När hon väl hade allas fokus valde ärkebiskopen också att citera Jesus ord som blivit känt som den gyllene regeln, att allt vad ni vill att människor ska göra för er ska ni också göra för dem.

Antje Jackelén tillsammans med programledaren Skavlan inför "Hela Sverige skramlar för Ukraina"

– Ge det gudomligt stora hoppet en chans och låt oss hjälpa varandra att rädda vår mänsklighet och vår medmänsklighet, avslutade Antje Jackelén sin kvällspredikan.

Själva galan samlade till slut in 63,6 miljoner kronor som kommer att gå till det humanitära arbetet i Ukraina.

---

Fakta: Hela Sverige skramlar för Ukraina

  • På lördag kväll hölls en insamlingsgala till förmån för ukrainska flyktingar.
  • Galan hette “Hela Sverige skramlar för Ukraina” och var något av en uppföljning av en liknande gala som hölls i samband med flyktingvågen 2015.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig