Nyheter

Equmeniakyrkan-profil blir landshövding i Dalarna

Helena Höij: Det är ett fint uppdrag

Nuvarande ordföranden för Enskilda Högskolan Stockholm, Helena Höij, tillträder som landshövding i Dalarna i november.
– Jag ser fram emot att få lära känna Dalarna mer, säger Equmenia-profilen som även varit vice talman i riksdagen.

Helena Höij säger att hon blev “jätteglad” över utnämningen, och berättar att hon och hennes man kommer att flytta till Falun under hösten.

– Som många svenskar tänker jag kanske på Erik Axel Karlfeldts dikter när jag pratar om Dalarna. Det är ett Sverige i miniatyr. Själv känner jag Dalarna genom resor dit och att jag åkt skidor där, säger hon till Dagen.

Inte ett “solo-uppdrag”

Landshövdingens uppgift är bland annat att samordna statlig verksamhet i länet och att vara regeringens företrädare. I dagsläget vill Helena Höij inte uttala sig om prioriteringar eller arbetet framåt.

– Det får komma senare. Nu ser jag fram emot att få lära känna Dalarna mer. Där finns en viktig industri och en växande besöksnäring, det är ett stort och mångfacetterat landskap.

Hon betonar att arbetet som landshövding inte är ett “solouppdrag”.

– Att vara landshövding är ett fint uppdrag som sker i samverkan med hela myndigheten. Tillsammans med länets aktörer formar man arbetet.

Varit vice talman

Helena Höij är för närvarande ordförande i Enskilda högskolan Stockholm, och hon är verksamhetsstrateg för Erikshjälpen. Under åtta år, 1998 till 2006, satt hon i riksdagen för Kristdemokraterna och har varit vice talman.

Civilminister Ida Karkianen säger att hon är glad över att Helena Höij har tackat ja till posten som landshövding.

– Hon har en bred erfarenhet och engagemang i många frågor. Hennes erfarenhet från bland annat politik, statsförvaltning och civilsamhället kommer att vara en tillgång för Dalarnas län, säger hon.

Helena Höij är född och uppvuxen i Jönköping. Hennes hemförsamling är i dag Abrahamsbergskyrkan i Bromma, där hon också varit ordförande.

Vad betyder din tro i ditt politiska och samhälleliga engagemang?

– Att vara kristen är väldigt mycket ett uppdrag att verka för en bättre värld och omsorg om medmänniskorna, att försöka skapa ett “gudsrike på jorden”. Det är en uppgift man kan utföra på många olika sätt. Men det handlar mer om en inställning än om specifika uppdrag. En inställning när det gäller hur man förhåller sig till samhället och till sina medmänniskor.

Vad blir din första uppgift?

– Bra fråga! Du menar när jag klipper mitt första band? säger Helena Höij med ett lätt skratt.

– Jag vet faktiskt inte. Men jag ser fram emot ett introduktionsprogram. Att få lära känna medarbetarna och länet.

---

Fakta: Tredje kristdemokraten

  • Helena Höij blir det tredje kristdemokraten som utses till landshövding. Hon blir den fjärde kvinnliga landshövdingen på raken i Dalarna.
  • Ylva Thörn var Dalarnas landshövding fram till sommaren 2021, efter henne kom Camilla Fagerberg som tillförordnad landshövding.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig