Nyheter

Kyrkornas världsråd mötte Kirill: ”Inget krig är heligt”

Önskade en förklaring till Kirills uttalanden till stöd för anfallskriget i Ukraina

En delegation från Kyrkornas världsråd reste till Moska förra veckan för att träffa den rysk-ortodoxa patriarken Kirill och tala om hans syn på kriget i Ukraina.
- Inget krig är heligt, sa patriarken.

Mötet hölls förra måndagen, i patriarkens resident i Sankt Davids kloster i Moskva, skriver Kyrkornas världsråd i ett uttalande.

På plats fanns även metropoliten Anthony av Volokolamsk, ordförande i Moskvapatriarkatets avdelning för relationer med andra kyrkor, viket gör honom till kyrkans nästhögste tjänsteman.

Fader ioan Sauca, tillförordnad generalsekreterare för Kyrkornas världsråd, och rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill vid ett möte i Moskva den 17 oktober.

Ioan Sauca, tillförordnad generalsekreterare för Kyrkornas världsråd, bad patriarken förklara “sin teologiska syn på frågan om heligt krig, orsaken till att människor ger sig in i fientligheter och betydelsen av det ‘metafysiska krig’ “ han talat om.

Detta mot bakgrund av att Kyrkornas världsråd nyligen röstade för att trots allt inte utesluta Moskvapatriarkatet, men att fortsätta dialogen om “den teologiska argumentationen och stödet till kriget”.

Kirill har i sina predikningar bland annat sagt att en död på slagfältet tvättar bort alla synder, och att den som dör för sitt land kommer direkt till himlen, vilket Dagen skrivit om.

Kirill oförstående

Enligt uttalandet från Kyrkornas världsråd verkade Kirill först oförstående till detta. Men medlemmar av hans delegation förklarade att “en del personer citerar vissa delar av patriark Kirills predikningar, utan att ge helheten eller sätta in dem i en kontext, och använder dem för att elda på anklagelser mot den rysk-otodoxa ledaren”.

När Kirill till slut kommenterade saken, verkade han förvånad, skriver Kyrkorna världsråd.

Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill vid ett möte med Kyrkornas världsråd i Moskva den 17 oktober.

- Min teologiska syn på kriget? Jag tror inte att någon kyrka eller kristen kan ställa sig positiv till krig och dödande, sa han.

- Krig kan inte vara heligt. Men när man måste försvara sig och sitt liv, eller ge sitt liv för andra, ser det annorlunda ut. Vi har så många exempel på det i vår kristna historia.

Kamp mot mörka makter

Vad gäller talet om ett “metafysiskt krig” sa Kirill att detta inte hänför sig till något fysiskt krig, utan kampen “mot de mörka makter och världsliga auktoriteter som går emot Evangeliets värden”.

- Och sådana makter finns överallt, inte bara i väst.

Kort efter det att Ryssland gått in i Ukraina i slutet av februari i år vädjade Kyrkornas världsråd till Kirill att försöka medla och sätta stopp för kriget. Men patriarken svarade med att anklaga väst för “ryssofobi”. Han pekade också ut Nato, västmakterna och patriarken i Konstantinopel som anfallskrigets bakomliggande krafter.

Det var också i en predikan kort efter det ryska anfallet mot Ukraina som Kirill liknade kriget vid en “metafysisk” kamp. Därmed åberopade han föreställningen om att Ryssland är skölden som bevarar Europa från Antikrist, skrev professor Maria Engström förklarade i Svenska dagbladet.

Appell mot kriget

Under mötet med Kyrkornas världsråd uttalade sig Kirill mot kriget och för försoning.

Nu bad Ioan Sauca den ryska patriarken att utfärda en offentligt för dialog, ett slut på blodbadet, fred och försoning.

En sådan, sa Ioan Sauca, skulle “vara till stod hjälp för världen och även för den ortodoxa kyrkan, och förtydliga er personliga inställning till kriget”.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig