Livsstil

Podden som vill få kristna att börja dejta

Frikyrkans språk för sexualitet och relationer behöver uppdateras. Det är de två singlarna Cilla Eriksson och PO Flodström rörande överens om. – Jag tror att många kristna behöver en knuff i rätt riktning när det gäller dejtande, säger Cilla. De har därför startat ”Kristna dejtingpodden”.


Hon är bland annat känd för sin medverkan i SVT:s dejtingprogram ”Tro, hopp och kärlek” och för att ha cyklat genom hela USA för att samla in pengar till kvinnor i prostitution. Han är medarbetare på Bibeln Idag, har läst till pingstpastor och arbetar som karriärcoach på Borlänge kommun. Cilla Eriksson, 34 och PO Flodström, 35, träffades på ett forum för kristen dejting.

– Jag har nyligen gått igenom en skilsmässa efter sju års äktenskap och var inte där för att träffa någon ny, säger PO Flodström.

– I stället funderade jag mycket över hur vi pratar om relationer, kristna emellan och föreslog för Cilla att vi borde starta en podd om detta.

Läs mer Kristen dejting – hur gör man?

Cilla Eriksson är inte sen med att tacka ja till det som har med parrelationer att göra. Sedan hon blev kristen för fem år sedan har hon förgäves försökt få kristna killar att bli bättre på att ta initiativ till att umgås på tu man hand. Hon har anordnat singelkvällar på Alla hjärtans dag i olika kyrkor och även på andra sätt försökt att bryta det tabu kring dejtande som kan råda i vissa delar av kristenheten. Självklart har hon också själv tagit initiativ till dejter.

– Det är så tamt när det kommer till kristna och dejting! utbrister hon.

– Jag tror verkligen att det behövs en knuff för att det ska komma igång. Många verkar tro att man måste vara säker på att gifta sig med den man bjuder ut, annars bör man låta bli. Men hur ska man lära känna varandra om man aldrig umgås på tu man hand? frågar Cilla Eriksson retoriskt.

Läs mer Joel Halldorf: Därför har unga mindre sex i dag

Av engagemanget att döma lär här finnas tillräckligt med bränsle för många poddavsnitt framöver. Även PO Flodström har en personlig ingång till de ämnen som kommer att tas upp i podden. I slutet av förra året genomgick han en uppslitande skilsmässa med den kvinna som under sju år var hans maka. En erfarenhet han hoppas kan hjälpa andra som går igenom något liknande.

– Genom att göra min process efter skilsmässan offentlig hoppas jag kunna ge verktyg så att andra inte lämnar församlingslivet bakom sig. Jag märker att det är svårt för många av mina kristna vänner, som inte är utbildade pastorer, att bemöta det här. Det har därför varit lättare för mig att prata med de som inte delar min tro. Men så vill jag inte att det ska vara, säger han.

Läs mer Joshua Harris ber om ursäkt för sin bok om dejting

Både Cilla och PO är inne på att man inom frikyrkligheten ofta vill förenkla saker när man pratar med ungdomar. Men det finns en risk med det när det gäller sexualitet och relationer.

– ”Fokusera på Jesus så löser sig resten” kan det låta. Men säg inte det till en kåt 19-åring. Den personen behöver i stället goda verktyg för att hitta rätt, säger PO.

– Jag hoppas att vi ska kunna prata om dessa ämnen på ett sätt som inte känns präktigt. Och slå fast en gång för alla att det inte är farligt att dejta någon även om man är kristen, säger Cilla med ett skratt.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig