Jubilar

Evangelina Bergh: Jag sa till Gud att jag kunde bli vad som helst, utom officer

Rotad som frälsningsofficer i Örnsköldsvik. Då kommer ordern: Evangelina Bergh ska lämna staden och flytta till Nässjö.
– Det var en chock, och i början var jag helt emot tanken på att flytta. Inte för att det är något fel på Nässjö, utan för att jag inte var redo, säger hon.

För 88 år sedan fick Frälsningsarmén sin första kvinnliga general. Hon hette Evangeline Booth. Den här artikelns huvudperson heter Evangelina Bergh. Låter som en tanke.

– Alltså, mina föräldrar kände inte till Evangeline Booth när de gav mig namnet. Men nu tycker alla att det är väldigt kul, säger hon.

Var inte självklart

För Evangelina (som betyder glad budbärarinna) var det inte självklart att hon skulle bli officer. Visserligen var hon aktiv i Frälsningsarmén, och båda föräldrarna är officerare. Men för egen del hade hon tänkt plugga till civilekonom, eftersom hon gillar siffror.

– Men så kom Gud och förstörde det där, säger hon och skrattar lite.

– Varje år har vi en kurshelg i Frälsis som kallas “Design for life”. Jag åkte dit för att få undervisning och stanna upp. Då sa jag till Gud att han fick säga vad som helst, men inte officer.

Då började vad Evangelina beskriver som en kamp resten av helgen.

– Det var verkligen som att fightas med Gud. Jag gillade inte att prata inför folk, det var det värsta jag visste i skolan. Jag ville göra annat, men det blev samtidigt så tydligt i mig vad jag skulle göra.

– Och till slut sa jag till Gud: jaja, jag blir väl officer då. Och från den stunden var det helt självklart.

Leder kår

Numera är hon biträdande kårledare i Örnsköldsvik. Det kan handla om allt från att arrangera bibelstudier, ordna med fakturor och att träffa människor som besöker kyrkan när den står öppen för allmänheten.

– En gång fick jag vara barnvakt för en liten kille som skulle få en lillebror. Så då var jag mamma för en dag också. Det är lite av varje som du hör, säger hon.

Själv beskriver hon sitt engagemang som starkast för ungdomar.

– Frälsis blir ju äldre och äldre och det är ju inte så bra för framtiden. Vi har tidigare haft väldigt stora tonårsgrupper som var på konfa och sommarläger, och nu finns de människorna inte riktigt kvar.

Till stor del tror hon att det handlar om att äldre måste våga lämna över ansvar till de yngre och att fler ska göra kyrkan till sin egen, och se den som sitt hem.

– En äldre person sa till mig: “Evangelina, vi ser ditt hjärta – fortsätt brinna och kämpa”. De orden betydde så mycket för mig. Jag har väl alltid varit lite envis och när jag ser brister vill jag fixa dem.

Flyttar söderut

Och nu bär alltså Evangelinas väg vidare. Från Ångermanland till Småland. Ett stort steg för någon som börjat rota sig i norr. Och som älskar längdskidåkning.

Men sådana är villkoren för officerare inom Frälsningsarmén. När man får en order måste man följa den.

– När de ringde för ett halvår sedan fick jag en chock. Och i början var jag helt emot tanken på att flytta.

Men på samma sätt som hon en gång var lika mycket emot att bli officerare, verkar hon nu ha vant sig.

– Nu känns det helt rätt, och jag ser väldigt mycket fram emot det nya. Livet handlar om att fortsätta följa Jesus dit han leder, och det gäller ju även mig.

---

Fakta: Evangelina Bergh

  • Aktuell: Fyller 25 år den 26 juni.
  • Bor: Örnsköldsvik, men flyttar snart till Nässjö.
  • Familj: Hunden Diggins samt bror och svägerska. Föräldrarna bor i Gävle.
  • Firar 25-årsdagen: Ihop med kårfamiljen. Födelsedagen blir också sista arbetsdagen innan flytten.
  • Fritidsintressen: Längdskidor och rullskidor. Har åkt Halvvasan två gånger.
  • Favoritbibelord: Psaltaren 30:12–13: “Du förvandlade min klagan till dans, du lossade min sorgdräkt och klädde mig i glädje.”

---

Fler artiklar för dig