Kultur

Hela Boxholm ska få Daniel Röjås nya bok

Bokaktuella pastorn: Evangelisation är ett lagarbete

I april får hela Boxholm en bok om kristen tro, skriven av pastorn Daniel Röjås. Förhoppningen är att fler ska få lära känna Jesus – och att församlingen inte ska dö ut.

Då och då får jag mejl av Daniel Röjås. Vi känner inte varandra, men han hör ofta av sig med tips och uppmuntran. Nu träffar jag honom på ett kafé i Linköping för att prata om hans nya bok “Världens vackraste berättelse” (Libris) och varför han vill att hela Boxholm ska läsa den.

Daniel Röjås är på plats redan 30 minuter före utsatt tid. Han gillar inte att vara sen utan väntar hellre med en kopp cappuccino. Då kan det också hända att han får lära känna någon ny – och kanske får möjlighet att prata om sin tro. Han är typen som kallar kafébiträdet för “min vän” och propsar på att få bjuda mig på både kaffe och mat. Ska du inte ha en juice också? En kaka?

Träkorset på bröstet är väl synligt och med hög röst pratar Daniel Röjås om Jesus. Han har aldrig skämts för sin tro. Redan som tonåring predikade han inför sina skolkompisar på skolans adventssamling. Därför är det inte särskilt förvånade att Daniel Röjås blev både pastor och evangelist. Men han betonar att evangelisation är ett lagarbete.

– Det finns en stereotyp bild av evangelisten som någon som är framåt, vilket gör att människor som inte är det kan känna sig diskvalificerade. Men jag brukar säga: Var tacksam för den personlighet du har. Gud använder dig mer än vad du tror.

– Evangelisation är ingenting man gör på egen hand, utan det är ett lagarbete från start till mål där alla har en viktig roll att fylla. Vi kristna behöver varken peptalk eller dåligt samvete, utan vi behöver få känna att vi gör detta som ett team.

Daniel Röjås talar ur egen erfarenhet. Sedan sju år tillbaka delar han sin tid mellan Centrumkyrkan i den östgötska bruksorten Boxholm och pingstkyrkan i Mjölby. Centrumkyrkan är en liten församling där de – med Röjås ord – inte kan ge någon “worship experience”. Däremot finns en autentisk gemenskap och mycket god vilja.

– Under alla mina år i församlingen har styrelsen inte sagt nej till en större satsning en enda gång. Inställningen är att vi ska använda våra pengar för att nå nya människor. Om vi inte gör det är risken stor att församlingen inte existerar om fem, sju år. Vi vill göra allt i vår makt för att det inte ska ske.

Under flera år har Daniel Röjås velat skriva en enkel bok om grunddragen i kristen tro. Nu har han gjort slag i saken. När han presenterade idén för församlingen i Boxholm var de – sin vana trogen – positiva.

– De bestämde sig för att köpa in 2 500 exemplar av boken för att kunna dela ut till alla Boxholmsbor och i samband med det bjuda in till en Alpha. Och de har inte ens läst boken!

Finns det en risk att de blir besvikna?

– Ja … Nejdå, skämtar Daniel Röjås. Men tänk vilket förtroende de har för sin pastor!

Boken “Världens vackraste berättelse – om den Gud som söker kontakt” är skriven för människor som är vagt, eller inte alls, bekanta med den kristna tron. Genom bibelberättelser, personliga anekdoter och populärkulturella referenser vill Röjås visa att Guds kärlek, som uppenbarats i Jesus, gäller var och en.

Några kommer att slänga boken och svära, en del kommer ställa den i bokhyllan och en del kommer läsa och förhoppningsvis bli intresserade av kristen tro. Jag har ingen illusion att hela Boxholm kommer till tro för att vi delar ut en bok, men det känns värdefullt att ge erbjudandet om kristen tro till var och en.

—  Daniel Röjås

Centrumkyrkan i Boxholm kommer att hjälpas åt att packa och dela ut boken till varje hem. Församlingen annonserar också i lokaltidningen så att Boxholmsborna ska veta att bokutdelningen är på gång.

Vad tror du Boxholmsborna säger när de får boken i brevlådan?

– Några kommer att slänga boken och svära, en del kommer ställa den i bokhyllan och en del kommer läsa och förhoppningsvis bli intresserade av kristen tro. Jag har ingen illusion att hela Boxholm kommer till tro för att vi delar ut en bok, men det känns värdefullt att ge erbjudandet om kristen tro till var och en.

– Resultatet kan vi inte styra över, utan vi får vara trofasta och göra det vi tror att vi är kallade till.

Vilken är den största utmaningen med att tala om evangeliet i vår tid?

– För de flesta människor rullar livet bara på, de jobbar, tar hand om barnen, har semester. Frågan om vad de tror på, dyker ganska sällan upp. Och steget att besöka en kyrka är stort, i alla fall på en liten ort som Boxholm där de genast skulle bli igenkända.

Daniel Röjås tror att kyrkan måste vara kreativ och hitta nya sätt att nå ut med evangeliet. Och om människor inte kommer till kyrkan, får kyrkan komma till dem. I form av en bok, till exempel.

---

Fakta: Daniel Röjås

Ålder: 47 år.

Bor: Boxholm.

Familj: Hustrun Tine och sönerna Noah och Theo.

Gör: Pastor i Centrumkyrkan i Boxholm och pingstkyrkan i Mjölby.

Intressen: Musik (tröstar mig med konserter på dvd när Globen och Cirkus har stängt på grund av pandemin), promenader och kafébesök

Aktuell: Med boken “Världens vackraste berättelse -om den Gud som söker kontakt” (Libris förlag)

---

Omslag "Världens vackraste berättelse"
Fler artiklar för dig