Spel

Hitta en ny favorit i Dagens stora brädspelstest

Tips och recensioner på över 80 spel att kolla in inför julhandeln

Vi har recenserat över 80 brädspel på Dagen i år, 75 av dem i det här testet. Jag vågar nästan lova att det är det största speltestet i svensk dagspress; möjligen undantaget Nya Wermlands-Tidningen – de brukar vara i samma storleksordning som oss, men jag hoppas vi slår dem i år. Det är vårt största test hittills med råge, över 80 000 tecken text.

Våra recensioner är indelade i fyra kategorier, för att göra det lättare att hitta något som du gillar:

Sällskapsspel – spel där umgänget med medspelarna är det viktigaste, bland annat partyspel och frågesport.

Familjespel – spel för vuxna och äldre barn, som fungerar att spela i de flesta sammanhang.

Barnspel – spel för mindre barn, eller som barn kan spela utan någon vuxen medverkan.

Strategispel – spel för den som vill ha något att bita i och inte har problem med lite fler regler.

Spelen ges betyg utifrån sin kategori, så att ett sällskapsspel får en femma betyder inte automatiskt att det är bättre än ett barnspel eller strategispel som får en fyra – bara att det är bättre än övriga sällskapsspel. Som redaktör gör jag också mitt bästa för att matcha rätt spel med rätt recensent för att få så intressanta och användbara recensioner som möjligt.

Hoppas det hjälper dig att hitta ett nytt favoritspel, och mycket nöje!

Tips på fler bra spel

  1. 7 Wonders: Architects. Bygg upp världens sju underverk på under 30 minuter i denna enklare version av populära strategispelet 7 Wonders. Lätt att lära sig, roligt att spela och väldigt smart låda som gör att det går snabbt att komma igång. Fick guldtärningen som Årets vuxenspel 2022. Recenserades i Dagen den 2 juli.
  2. Kvacksalvare. Bli en kvacksalvare från Quedlinburg - brygg märkliga drycker och tjäna pengar och poäng, men akta dig för att explodera. Alla spelar samtidigt, och spänningen är påtaglig. Fick guldtärningen som Årets familjespel 2022. Recenserades i Dagen den 15 juli.
  3. Zombie Kidz Evolution. Samarbeta och rädda din stad från zombier i ett spel som förändras ju mer du spelar. Sätt klistermärken på brädet och öppna hemliga kuvert med nya regler, material och uppdrag. Fick guldtärningen som Årets barnspel 2022. Recenserades i Dagen den 24 november 2021.
  4. Unlock! Kids. Tre spännande och kluriga äventyr i Unlock!-serien riktade specifikt till barn. Till skillnad från “vuxen”-Unlock kan de spelas flera gånger. Recenserades i Dagen den 20 juli 2022.
  5. Nidavellir. Överlista motståndarna och samla den starkaste dvärgarmén i det strategiska kortspelet Nidavellir. Temat håller inte hela vägen, men spelmekaniskt väldigt roligt. Recenserades i Dagen den 16 juli 2022.


Fler artiklar för dig