20 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Hål i själen ingen ursäkt att köpa sex, Paolo Roberto

Pandemi eller ej, trafficking måste stoppas och offren stöttas till nytt liv.

###
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

En kändis har köpt sex! Kvällstidningsmakarna jublar, den egna tv-kanalen bjuder in förövaren att berätta sin sida av historien och ger honom därefter sparken. Troligen har Paolo Roberto, programledare och träningsprofil, aldrig befunnit sig i en lika tjutande livs- och mediestorm som nu.

Men runt kvinnan han köpte, för 1500 svenska kronor, kvinnan Roberto erkänt att han anade var ett offer för människohandel, kvinnan från ett av Europas fattigaste länder, råder tystnaden. Öronbedövande och likgiltig tystnad. Och priset hon betalar för mäns otyglade sexlust, hon och så många andra i hennes situation, är så oändligt mycket högre. Det är inte torskarna det är synd om - förstörda karriärer eller ej.

Läs mer Elise Lindqvist: Prostituerade tvingas ta nya risker i coronakrisen

Inte så få ondgör sig över att Paolo Roberto redan dagen efter tillslaget intervjuades hos sin förre arbetsgivare TV4. Men jag är inte så orolig över att någon enda ska gå på snyfthistorier om trasig bakgrund och att sexköpet var en engångsföreteelse.

Ändå tjänar intervjun en viktig funktion - den visar, utan prut, att sexköparna inte är “någon annan”, någon okänd långt borta som ingen vet något om. Paolo Roberto själv är helt oväsentlig i sammanhanget förutom för att visa att de som via nätet eller på gatan tar sig rätten att mot pengar köpa och utnyttja någon annans kropp är familjefäder, framgångsrika företagare eller kändisar.

Det är lätt att med förakt se på dem som sänker sig så djupt att de inte drar sig för att köpa sexuella tjänster. Men det handlar om din granne. Din kollega. Din vän.

Ett samhälle måste skydda den som blivit utsatt för brott, föra dennes talan, ställa den skyldige inför rätta och utmäta ett rimligt straff. En medmänniska måste kunna avsky handlingen och samtidigt älska människan. Nog så svårt.

Läs mer Madeleine Sundell: Känner du någon sexköpare?

Debatten kommer nu handla om några saker. Först och främst kommer ropen på högre straff. Det är lätt att instämma. Men troligen hade det i sig inte hindrat Roberto och de tio andra som greps vid samma tillslag. Det som kommer stoppa torskarna är större resurser till Simon Häggström och hans kollegor vid polisen. Vilket också är det andra som kommer att efterfrågas.

Den starka upprördheten varmed nyheten om sexköpen togs emot visar att det allmänna rättsmedvetandet inte hyser några varma tankar för RFSL:s agenda att avkriminalisera sexköpen. Gott så. Man kan bara hoppas att de skolor som fortsatt bjuder in RFSL tar sig en funderare kring organisationens program – hur, om ens alls, är det förenligt med skolans värdegrund?

Måtte ropen höras ända in i Rosenbad och i riksdagshuset på Helgeandsholmen. Pandemi eller ej, trafficking måste stoppas. Offren stöttas till nytt liv.

Läs även Sven-Gunnar Lidén: Det finns ingen som säljer sex frivilligt

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare