Ledarkrönika

Målet – en total utplåning av alla armenier

Sensmoralen är tyvärr att det lönar sig att kriga

“Vårt mål är en total utplåning av alla armenier. Ni nazister utplånade judarna på 1930- och 1940-talet eller hur? Ni borde förstå oss.” Citatet kommer inte från något obskyrt, extremt chattforum någonstans. I stället är det Bakus borgmästare Hajibala Abutalybov som för några år sedan sa detta till en tysk delegation på besök i Azerbajdzjan.

"Vi måste döda alla armenier – barn, kvinnor och gamlingar.” "Vi måste mörda dem utan urskiljning. Ingen ånger. Ingen medkänsla.” Det skrev Europa League-laget Qarabağs kommunikationschef senast förra veckan i ett nu borttaget inlägg på sociala medier i samband med en kommande fotbollsmatch.

Att konflikten mellan Azerbajdzjan och världens första kristna nation Armenien endast skulle handla om storpolitik eller krig om ett landområde är långt ifrån hela bilden. Nej, hatet och målet att utplåna ett helt folk, armenierna, finns tydligt med i krigsretoriken och har så gjort sedan det armeniska folkmordet 1915.

Tidigare i veckan kom ett till synes positivt besked om ett fredsavtal mellan Azerbajdzjan och Armenien efter den senaste konfliktens sex veckor långa och blodiga strider med minst 1 200 döda. Lidandet finns förstås på båda sidor. Men närmare 90 000 armenier är på flykt från sina hem där deras förfäder bott i närmare 3 000 år. Ett slut på kriget är bra för alla parter men tyvärr är det svårt att bortse från den oroande känslan att avtalet snarare var ett ultimatum – skriv på eller så mördar vi er alla.

Läs mer: Armenisk katedral bombad under pågående konflikt

För Azerbajdzjan har nämligen använt både kemiska vapen och klusterbomber mot civila mål som kyrkor, skolor och sjukhus dessa veckor. Något landets president Ilham Alijev rycker på axlarna åt i en intervju med BBC vars anställda själva bevittnat krigsbrotten. Presidenten kallar det hela för “fake news”.

Fortsätter världssamfundet att förbise det som hänt, och fortfarande pågår, ser vi snart ett nytt folkmord under uppsegling. I Nagorno-Karabach, som konflikten handlat om, och där armenierna utgör en majoritet av befolkningen (cirka 80 procent) är det nu mycket troligt att någon form av utrensning kommer äga rum. Azerbajdzjans president Ilham var tydlig även om detta i en intervju med BBC att nu skulle azerier börja flytta tillbaka.

Denna gång var det i skuggan av USA-valet som krigshandlingarna mot armenierna fick fortgå. Även om ett fredsavtal nu finns på plats kommer hatet med all sannolikhet fortsätta att gro och ge upphov till nya krigsbrott.

Vad är då budskapet till armenierna? Är det kanske som Azerbajdzjans ambassadör till Europarådet Agshin Mehdiyev öppet och oförblommerat säger: "Mitt råd till armenierna är att de inte kommer kunna sova i fred”?

Jag hoppas inte det. Ska omvärlden nöja sig med att sensmoralen i det hela blir att det lönar sig att kriga?

Läs mer: Fredsavtal klart mellan Armenien och Azerbajdzjan

Fler artiklar för dig