20 oktober 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Rasmus Troedsson: De andra undrar nog hur en sån som jag kan vara kristen

Rasmus Troedsson har jobbat som skådespelare i två decennier. Ändå kan de senaste två åren inte jämföras med något han tidigare upplevt. Succéserien ”Vår tid är nu” har gjort honom igenkänd i Nordens alla länder. En stor omställning för en man som länge trodde att Gud stängt dörren till skådespelarkarriären.

1 av 2

Lyssna på podden | Dagens människa 93: Rasmus Troedsson

Flingorna faller tunga över Stockholms innerstad. Rasmus Troedsson är på kort visit i sin gamla hemstad. Sedan ett antal år tillbaka lever han och hustrun Ulrika i Skåne. Många vänder sig om och noterar den reslige mannen när han stegar ut från Stockholms central och kliver in i den bil som ska ta honom till tidningen Dagens redaktion.

– Det är en väldigt ovant att bli så igenkänd. Jag försöker att inte få raseriutbrott offentligt längre, konstaterar han med ett skratt när han kommit in i redaktionsvärmen.

– ”Vår tid är nu” är nästan mer som ett event än ett tv-program eftersom programmet fått så enormt höga tittarsiffror i hela Skandinavien.

Även om Rasmus Troedssons karaktär Bellan Roos är en biroll i serien är han en av de mest populära figurerna som både vunnit folkets kärlek och blivit viral på sociala medier.

Tänker folk att du är Roos när du är ute på stan?

– Nej, jag är till skillnad från Roos ganska extrovert. Däremot är det vanligt att folk börjar att fnissa när de ser mig. Och det är bara roligt. Det är ju också så vi i produktionen vill att män­niskor ska reagera. Roos är en karaktär man ska skratta åt.

Du är uttalat kristen. Hur ser dina skådespelarkollegor på din tro?

– De ser nog mina utbrott och mina svaga sidor och frågar sig hur han överhuvudtaget kan vara kristen.

– De har säkert ganska låga tankar om mig och det gör mig absolut ingenting. De känner inte till mitt utgångsläge och hur tron förändrat mitt liv. Men det vet jag.

Rasmus Troedssons uppväxt har på många sätt varit tuff. Han berättar att han är ett barnhemsbarn och att barnatron blev en trygghet som bar genom uppväxten.

Samtidigt förstod han aldrig att det var Jesus han trodde på. Inte förrän han i vuxen ålder trasslat in sig i ett alkoholmissbruk.

– Jag var en sådan där konstig alkis som drack utan att människor märkte det. Men jag var ganska illa ute. Och när jag blev nykter bad jag en bön där jag sa till Jesus att jag skulle vilja bli kristen, men att jag inte visste hur man gjorde.

En tid senare gick Rasmus in i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men i stället för att komma närmare Gud blev han irriterad.

– Det var en extremt ytlig och dum predikan om chips, Volvobilar och jag vet inte allt, minns Rasmus Troedsson.

Han tog reda på vem som torde vara ansvarig och ringde upp församlingens föreståndare och pingströrelsens dåvarande ledare Sten-Gunnar Hedin. Under samtalet använde han sig för säkerhets skull av sitt mellannamn Bengt.

– Jag började skälla på Sten-Gunnar Hedin och frågade honom om det var han som bestämde över det här. Men samtalet tog en annan vändning än jag hade räknat med och innan vi hade lagt på hade jag blivit inbjuden att äta lunch med honom.

– Jag tackade ja, och så möter jag den här underbart kärleksfulla, ödmjuka människan. Vi börjar samtala om tron och han frågar mig om jag vill bli en kristen och det ville jag ju. Och så säger han ”i så fall är det bästa att fatta beslutet att lägga ditt liv i Jesus Kristus Guds sons händer”. Och det gör jag också. Vi ber en bön och där och då tar jag emot Jesus.

Rasmus Troedsson talar snabbt och blicken är intensiv. Han är en engagerad berättare och fortsätter med liv och lust att återge sina första stapplande steg som troende kristen. Det är tydligt att Sten-Gunnar Hedin fortfarande har en stor plats i hans hjärta. Under en period arbetade Rasmus även som Hedins kommunikatör på Pingsthuset.

– Det var en spännande tid. Men jag är en väldigt rak person och det passade inte riktigt där. På så vis var jag nog en främmande fågel.

– Men det var fantastiskt att få arbeta nära Sten-Gunnar Hedin. Jag har fortfarande en nära relation till honom och sedan många år tillbaka är han min själavårdare.

Hur har du det med Gud i dag?

– Vi har det bra. Jag och min fru försöker att be varje morgon och kväll. Sedan försöker jag också att läsa Bibeln regelbundet. Tidigare har jag mest läst korta verser som jag idisslat, men nu försöker jag oftare läsa längre sammanhang och hela bibelböcker.

– Det är först på senare år som jag känner att jag fått ett riktigt djup i min tro, även om det fortfarande ofta är en brottning. Jag brukar säga att Gud och jag har en levande kärleksfull konflikt.

En kärleksfull konflikt?

– Absolut. Inte ens jag är så uppblåst att jag säger att Gud och jag har exakt samma åsikter om allt. Vi har en djup konflikt. Men det är en kärleksfull konflikt.

Rasmus Troedsson plirar­ ­klurigt ovanför de runda glas­ögonbågarna.

– Vet du vad jag har insett under min vandring med Gud, utbrister han plötsligt.

– Att det bara är ateister som är moralister.

Han utvecklar resonemanget och berättar att hans möte med Jesus hjälpt honom att vara helt "bottenärlig" när han ser på sig själv.

– Och när jag ser de svartaste stråken i min personlighet och inser att det här kommer jag aldrig kunna hantera på egen hand då är jag inte rädd längre. För jag vet att Gud bär mig över mina inre dalar. Han gör verkligen det.

– Och när jag inser att allt bara är nåd då inser jag också att jag inte har någon rätt att moralisera och döma andra människor.

– Jag blir nästan full i skratt när jag hör fördomar om att bibeltroende kristna är dömande. Så är det inte. Ingen mogen kristen lever ett liv där man pekar finger åt andra. I dag har kyrkbackens skvaller i stället tagits över av de icketroende och av tabloiderna.

Rasmus Troedsson utstrålar självförtroende och pondus när han talar.

Det är tydligt att han är till freds med livet. Både personligt och yrkesmässigt. Inspelningarna av tredje säsongen av ”Vår tid är nu”, som kommer att sändas till hösten är precis avslutade och under hösten kommer han även att arbeta med ett annat tv-projekt som än så länge är hemligt.

För skådespelaren själv är dock framgången en märklig känsla. Länge trodde han att karriären var slut.

– För några år sedan blev jag erbjuden några stora tv-jobb. Men inget av dem blev av, berättar han.

– Jag förstod inte varför, men då upplevde jag hur Gud liksom sa till mig ”jag kan inte hjälpa dig, för du tar alltid åt dig äran”. Sedan upplevde jag samma sak tre gånger och jag insåg att det faktiskt var så.

Rasmus Troedsson beskriver att det var en tuff period att ta sig igenom. Han började ställa in sig på att skådespelarkarriären var ett avslutat kapitel och tillsammans med frun Ulrika flyttade han ner till Skåne och började plugga.

– Men tiden gick och på något sätt var det som att jag fick en ny chans. Det har varit en fantastisk resa att få göra ”Vår tid är nu” och projektet jag ska göra nu till hösten är faktiskt samma jobb som frös inne för några år sedan. Jag tror att en av anledningarna till att jag får göra så många fantastiskt roliga grejer i dag är att jag äntligen förstått att jag inte kan ta åt mig äran, säger Rasmus Troedsson.

---

Rasmus Troedsson

  • Familj: Hustrun Ulrika, och en vuxen son från en tidigare relation. Ulrika har också en vuxen dotter sedan tidigare.

    Bor: På en gård i Huaröd utanför Kristianstad samt i lägenhet i Malmö.

    Ålder: 55 år.

    Yrke: Skådespelare och journalist.

    Aktuell: I rollen som Bellan Roos i SVT-serien "Vår tid är nu". Säsong tre av serien är inspelad och börjar sändas i höst.

---

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Livsstil