17 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkorna tvingas ändra metoder under allhelgona

Under allhelgonahelgen brukar tiotusental personer besöka kyrkogårdar runt om i landet. I år kan många tvingas sörja på distans.
– Det blir inte som vanligt, men vi gör vårt yttersta för att se till att alla som vill tända ljus på kyrkogårdarna kan det, antingen själva eller genom att vi kostnadsfritt tänder ljus åt dem, konstaterar Ulrika Säfström Sunnerfelt, kommunikationschef på Svenska kyrkan i Västerås.

Det finns 23 kyrkogårdar i Västerås. Till den största av dem, Hovdestalund, kommer normalt sett 15 000 personer under allhelgonahelgen. Men som en konsekvens av coronapandemin har Svenska kyrkan i Västerås gjort en rad förändringar för att minska risken för smittspridning – och för att hjälpa de som i år inte kan besöka någon kyrkogård.

Bland annat finns det möjlighet att beställa en kostnadsfri ljuständning på gravar och/eller i minneslunden på Hovdestalunds kyrkogård. På övriga 22 kyrkogårdar tänder personal från kyrkan beställda gravljus i minneslundarna.

– Vi ordnar med allt praktiskt, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt till Dagen.

Hon berättar också att beställningen måste lämnas in senast i dag, fredag.

– Av logistiska skäl tänds de flesta ljusen på torsdag kväll. Men vi kan inte säga exakt vilken tid.

Har spelat in minnesgudstjänster

Ljusnans pastorat i nordvästra Hälsingland har inte uppmanat människor att undvika kyrkogårdsbesök under helgen. Kyrkoherde Jan Bonander förklarar att det inte behövs eftersom det brukar vara ett jämnt flöde av besökare och att det därför inte blir särskilt trångt.

Samtidigt betonar han att pastoratet tar coronasituationen på allvar. Det påverkar framför allt de traditionella, och ofta välbesökta, minnesgudstjänsterna där namnen på de som har avlidit under det gångna året läses upp.

Med tanke på den rådande 50-gränsen hade pastoratet kunnat sätta en väldigt låg gräns för hur många från varje familj som skulle kunna närvara. Men i stället för att utsätta släktingar för det jobbiga valet blev det stopp för alla.

– Det finns sju kyrkor i pastoratet och vi har spelat in sju minnesgudstjänster, en i varje kyrka, som vi kommer att sända på webben under allhelgonahelgens lördag då minnesgudstjänsterna brukar vara. I de förinspelade gudstjänsterna har vi läst upp namnen och även tänt ljus för de avlidna. På ljusen sitter det namnlappar och anhöriga kan nu komma och hämta sitt ljus i kyrkan, berättar Jan Bonander.

– Vi vet att alla inte har tillgång till egen dator, men vi har vädjat i lokaltidningen om att man ska hjälpa varandra så att alla kan titta på sändningarna på något sätt, fortsätter han.

Tillfällig minnesplats i centrala Stockholm

Flera av begravningsbyråerna har också engagerat sig för att underlätta för människor att sörja. Ett exempel är Fonus som förra året erbjöd kostnadsfri ljuständning på 460 kyrkogårdar runt om i landet. Tjänsten blev väldigt uppskattad och i år går det att beställa ljuständning på över 900 kyrkogårdar.

– I spåren av covid-19, ser vi att behovet blivit ännu större. Många människor begränsas fortfarande av virusspridningen. Flera är i riskgruppen och andra vill undvika folksamlingar. Det känns väldigt fint att få hjälpa så många när behovet är som störst, säger Fonus kommunikationschef Peter Göransson i ett pressmeddelande.

Dessutom ordnar Fonus en tillfällig minnesplats i Humlegården i centrala Stockholm lördagen den 31 oktober. Där kommer begravningsbyrån tända ljus för att hedra och minnas de som avlidit till följd av covid-19. Alla, oavsett var man bor i landet, kan beställa en ljuständning.

---

Fakta: Svenska kyrkans nationella riktlinjer

  • Svenska kyrkan har på nationell nivå tagit fram generella råd för allhelgonahelgen. Allmänheten uppmanas bland annat att besöka kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Dessutom uppmanas alla att följa anvisningar från personal för att förhindra smittspridning samt att tänka på att resan till och från kyrkan/kyrkogården också innebär risk för smittspridning.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter