Nyheter

Imam åtalas för hets mot judar

Kallade judar för “apors och svins avkomlingar” under en fredagsbön i moskén

En imam från Malmö åtalas för hets mot folkgrupp. I en predikan kallade han judar för “apornas och svinens avkomma”. Han nekar dock till brott.

Den kontroversielle imamen Basem Mahmoud i Rosengård i Malmö hävdar att han enbart tolkade en koranvers och att uttalandet inte stämmer överens med hans egen åsikt.

Men tingsrätten i Malmö håller inte med utan åtalar honom för hets mot folkgrupp, rapporterar Sveriges Television. Uttalandet skedde under en fredagsbön i oktober 2020 då imamen talade i en källarmoské i Rosengård.

Nekar till brott

Själv hävdar imamen att det han sa vid detta tillfälle inte omfattar judar i största allmänhet, utan är specifikt riktat mot judar som genom historien hetsat mot muslimer.

– Alla hör och ser just det som Väst tar sig för, vad deras herrar judarna, apors och svins avkomlingar, fiender till islam och muslimerna, dikterar för dem, sa han.

Det föranledde en medlem av den judiska församlingen i Malmö att lämna in en polisanmälan. Och den juridiska process som sedan följde har lett till tingsrättens fällande dom.

TT skriver att åklagarens sakkunnige bedömer imamens uttalande som en del av ett större antisemitiskt konspirationsberättelse som går ut på att det finns en komplott mot muslimer från judar och från västvärlden.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig