Nyheter

Storbritannien får hinduisk premiärminister

Talar sällan om sin tro - men har beskrivit den som en viktig del av honom

Rishi Sunak är historisk, då det är första gången en praktiserande hindu blir premiärminister i det annars så kristet präglade Storbritannien.

Efter en tids politisk turbulens har Storbritannien fått en ny premiärminister. Rishi Sunak, från det konservativa Torypartiet, blir historisk då han som första hindu blir ledare för detta europeiska land. Till skillnad från sina föregångare svor han inte en ed på Bibeln, utan på den hinduiska skriften Bhagavadgita.

Ger mig styrka

Det är inte ofta den 42-årige Rishi Sunak, som varit med i toppolitiken under en längre tid, har talat om sin hinduiska tro offentligt. Men för två år sedan, då han tände ett symboliskt ljus under pandemin när högtiden Dawali firades, sa han efteråt:

– Min tro ger mig styrka och ett syfte. Det är en del av vem jag är.

Faktum är att Rishi Sunak deltog i en Diwali-mottagning på 10 Downing Street bara några få dagar efter att han valts till premiärminister.

“Jag kommer göra allt jag kan i min tjänst för att bygga ett Storbritannien där våra barn och barnbarn kan tända sina Diwali-ljus och se mot framtiden med hopp”, sa han efteråt på Twitter, och la ut ett foto på sig själv från tillfället, med en traditionell girlang av rosor om halsen.

Symboliskt

Rishi Sunak är född i Storbritannien, men har indiskt påbrå och hans föräldrar kom till landet på 1960-talet. Att han nu blir premiärminister blir en viktig symbol för det mångkulturella och mångreligiösa land han nu ska leda.

Valet av honom till Storbritanniens nye ledare, vilket skedde via en intern process i Torypartiet, har gett eko i omvärlden, inte minst i Indien. Där rapporteras med stor stolthet att Rishi Sunak nu ska leda Storbritannien, den forna kolonialmakten, och många hoppas att det här ska leda till extra bra relationer länderna emellan.

Rishi Sunak sägs också vara en Israelvän, och kan mycket väl fullfölja sin företrädare Liz Truss planer på att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

---

Fakta: Rishi Sunak

  • Rishi Sunak, 42, är Storbritanniens nye premiärminister.
  • Han är en konservativ politiker från Torypartiet.
  • Han blir Storbritanniens första hinduiske ledare.
  • Har två barn med hustrun Akshata Murthy, dotter till en miljardär.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig