Livsstilskrönika

Hur ska vi orka hålla ut när Jesus säger ”en kort tid”?

Hanna Simonsson: Vi vet inte hur lång tid det handlar om, bara att det kommer vara mödan värd innan han kommer tillbaka

Uttrycket “En kort tid” upprepas hela sju gånger under de första verserna i dagens evangelietext. Och lärjungarna ställer frågan gång på gång “Vad menar han?”. Vad vill Jesus säga med sina ord till oss?

När jag var barn så hade mina föräldrar, och högst troligt även andras föräldrar, ett standardsvar när man frågade till exempel “När ska vi åka?” eller “När kan vi gå hem”. Svaret var detsamma: “Snart”.

Jag började därefter fundera på om det kunde vara ett långt eller ett något kortare “snart” man hade att deala med här, att förhålla sig till. Snart börjar kalaset, snart ska vi åka, snart kan du ringa en kompis, jag kommer snart.

Som barn minns du säkert själv att det återkommande svaret var rätt jobbigt att få höra gång på gång. Svaret innebar att man fick vänta ytterligare, efter att tålamodet redan tagit slut, och högst troligt hade man det säkert redan tråkigt. Hur skulle man utstå den väntan som nu låg framför en?

Men så plötsligt var “snart” över och man kunde leka, eller åka, eller ringa en kompis och då blev det roligt och bra igen!

Han förbereder oss på att stå ut, hålla ut, veta om att det kommer finnas tider av plåga och svårigheter – men att det är värt mödan att vänta.

—  Hanna Simonsson

“En kort tid” är Jesus sätt att säga “snart”. Vi vet inte, och kan inte veta, om vi har att göra med ett kort eller långt “snart” när Jesus talar om den korta tid vi är utan honom på jorden.

Det Jesus ger lärjungarna då, och oss i dag, är förberedelsen om att tiden inte kommer vara varken särskilt lätt eller rolig hela tiden. Han förbereder oss på att stå ut, hålla ut, veta om att det kommer finnas tider av plåga och svårigheter – men att det är värt mödan att vänta.

Vi läser också om glädjen i dagens text. Vi är inte alltid glada varje dag, såklart. Men glädjen sitter i mitt beslut att följa Jesus, han som är glädjen. Med honom som min frälsare är jag räddad från döden och mörkret. Hans löften är beständiga, därför kan också min glädje vara det.

Lyssna på texten i poddformat:

Fler artiklar för dig