Nyheter

Hamasledare backar: Judar ska inte dödas i hela världen

Alla miljontals palestinier runt om i världen måste slakta och döda varje jude på jorden. Det var budskapet i ett tal av en toppfigur i Hamasrörelsen i Gaza på fredagen i förra veckan. Men nu har han tvingats backa – utspelet var för grovt även för Hamas.

Palestinier på Gazaremsan under våldsamma upplopp vid gränsen till Israel.

Hamasrörelsen, som styr på Gazaremsan, visar sällan några hämningar när det gäller hets och våld mot judar. Rörelsen både uppmuntrar till terrordåd och hyllar de ”hjältar” som mördar den ”sionistiska fienden”, oavsett om det handlar om aktioner riktade mot israeliska soldater eller mot en barnfamilj som sover i sitt hem. Men när Fathi Hammad, som tillhör rörelsens politiska ledning, förra fredagen höll ett svavelosande tal om att mörda judar i hela världen, blev det för mycket även för hans egen rörelse, åtminstone efter att talet fått omfattande kritik.

"Slakta och döda"

– Vårt tålamod är slut. Vi är på väg att explodera… Alla ni sju miljoner palestinier utomlands, nu är uppvärmningen slut. Ni har judar överallt, och vi måste attackera varje jude i världen, genom slakt och dödande, sa Hammad. Han vände sig också direkt till palestinier på Västbanken och uppmanade dem att sluta ”vara tysta”, och sa att en kniv bara kostar fem shekel, rapporterar Times of Israel.

– Vi vill att knivar ska komma fram. Vad kostar en judes hals? Fem shekel eller mindre?

Hammad varnade också för att Hamas har en fabrik som producerar bälten för självmordsbombare, som kommer att användas om inte Israels ”belägring” av Gazaremsan upphör.

Hamas distanserar sig

Saeb Erekat, generalsekreterare för PLO, fördömde på måndagen Hammads uttalanden, skriver Times of Israel. Erekat säger till tidningen att han ”ville kräkas” när han läste vad Hammad sagt. Och även Hamas distanserar sig.

– Det här är personliga uttalanden som inte representerar Hamas. Det är inget annat känslomässiga kommentarer han kan ha sagt på grund av dödandet av en våra medlemmar, säger en anonym talesman för Hamas till Times of Israel.

– Vårt problem är inte med judarna, utan med ockupationen och den sionistiska rörelsen som ockuperar Palestina, fortsätter talesmannen.

Backade

Kritiken fick till slut Fathi Hammad att under måndagen göra ett uttalande på Hamasrörelsens hemsida där han tycktes ångra att han uppmanat till mord på judar utanför Israel. Hammad förklarade att han stöder Hamas linje att ”begränsa sitt motstånd till den sionistiska ockupationen som uppslukar Palestinas mark och vanhelgar dess heliga platser”.

Läs även | Tyskland fördömer Israelkritisk bojkottrörelse

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig