Kultur

Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed berättar om sitt tidiga prästkall

Birgitta Ed är gift med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sedan många år tillbaka. Redan under gymnasiet upplevde hon ett prästkall, men det är först nu, i mogen ålder, som hon hörsammat det.

När Birgitta Ed gick ut gymnasiet hade hon planen klar för sig: hon ville bli präst. Hon flyttade därför till Uppsala där hon skrev in sig som teologistudent. Men sedan hände något. Det var “väl något roligt jobb som kom emellan”, förklarar Birgitta Ed för Anders Pihlblad, programledare på Nyhetsmorgon. Men nu, runt 30 år senare, studerar hon teologi med siktet tydligt inställt på att få verka som präst i Svenska kyrkan.

– Det blev så tydligt till slut vad frågan handlade om. Det handlade om att få vara närmare en övertygelse som jag har, att få vara närmare kyrkan och Gud i min vardag, säger Birgitta Ed i intervjun.

Åren efter gymnasiet och fram till i dag har varit innehållsrika. Birgitta Ed har innehaft många tunga poster, inom PR-branschen, som sakkunnig på regeringskansliet och inom företagsvärlden. 2003 ledde hon den intensiva kampanjen "Ja till EMU".

Kände ”Är jag på rätt plats?”

Men dragningen till teologin har funnits där genom allt och i och med att 50-årsstrecket närmade sig började Birgitta åter ta den inre rösten på allvar.

– För mig blev det tydligt, det var inte entreprenör, företagare eller PR-konsult jag skulle vara. Det kanske låter konstigt, men jag tror att många kan känna igen sig i frågor som "Är jag på rätt plats?", "Vad gör jag här?", säger Birgitta Ed om den inre röst som hon upplevde som sitt kall till prästämbetet.

På Anders Pihlblads fråga om hur den rösten låter, svarar hon att "den tjatar".

– Den har tjatat i många år nu. Den undrar fortfarande om det är vettigt att jag ska lära mig hebreiska verb, men varje gång jag är i kyrkan på riktigt, eller möter konfirmander eller är ute på äldreboenden - i alla de olika miljöerna, då vet jag att jag är på rätt plats.

Är det enklare att kampanja för Jesus än det var att kampanja för "Ja till EMU"? undrar Anders Pihlblad.

– Att vara nära kyrkan och Jesus behövs det ingen kampanj för, det är ett liv. Det är lätt att prata om när man möter människor. Jag känner själv att det ligger väldigt naturligt för mig, svarar Birgitta Ed.

Mammarollen viktigast

Annars är rollen som förälder det som ligger nära Birgitta Eds hjärta. I intervjuer återkommer hon ofta till att det roligaste hon vet är att vara mamma. Tillsammans med maken Ulf Kristersson, som hon träffade redan som 15-åring, har hon tre döttrar, alla adopterade från Kina. Makarna hade svårt att få biologiska barn och provrörsbefruktning var inget alternativ, har Birgitta berättat om i en tidigare intervju med Aftonbladet.

– Mitt första alternativ var inte provrörsbefruktning utan att det finns så många barn som behöver bra föräldrar och som skulle kunna trivas ihop med oss, sa hon då.

2005 gick maken Ulf Kristersson, som lämnade Svenska kyrkan som 18-åring, tillbaka som medlem. Makarna är rörande överens när det gäller partipolitik och Svenska kyrkan: de bör inte ha någonting med varandra att göra. I dag bor familjen Kristersson granne med Strängnäs domkyrka. En väl vald granne med tanke på var Birgitta Ed är på väg.

---

Birgitta Ed

  • Gör: Studerar teologi på Teologiska högskolan i Stockholm
  • Familj: Gift med Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Adopterade år 2000 dottern Siri och tre år senare tvillingarna Ellen och Signe från Kina.
  • Bor: Strängnäs

---

Fler artiklar för dig