Kultur

Adventskalendrar manar till fridfull och utmanande tid fram till jul

Missionären, mysaren eller mångsysslaren - vem är du i december? Matcha din personlighet med rätt kalender

En adventskalender gör nedräkningen till jul lite roligare. I en uppsjö av alternativ hjälper Dagen dig att hitta rätt. Är du mysaren, missionären, eller mångsysslaren? Vilken kalender är din kompis i decembermörkret?

På sitt Instagram-konto publicerar Shine Sverige en video per dag fram till julafton. Det är en rörelsen för och av unga som “sprider Jesu ljus och kärlek i hela Sverige”. Luckorna innehåller ett bibelord, med en kort förklaring om vad texten betyder. Därefter en uppmaning:

“Våga gå ut nu och berätta de här glada nyheterna!”.

Shine Sveriges julkalender passar alltså perfekt för missionären, den som inte ser jultrötthet som en ursäkt för att sluta sig i sin egna lilla värld. Hemmet ska pyntas, gröten ska kokas – men evangelium ska också förkunnas!

Shine Sverige uppmuntrar sina följare med bibelord.

En annan digital adventskalender hittas hos Umeåbaserade bloggaren Clara Lidström. På bloggen ger hon sina läsare en liten uppgift varje dag – för att minska julstressen. Det kan tyckas motsägelsefullt att komma med fler påbud i en tid av många måsten.

Men uppgifterna är små, enkla och till för att öka närvaron i vardagen. Lucka 1: Tänd ett ljus och betrakta lågan. Lucka 2: Lyssna en stund på när Astrid Lindgren läser in julsagan En jul i Småland för länge sen.

Underbara Claras julkalender passar alltså perfekt för mysaren. För den som inte behöver påminnas om att ta fram julpyntet men nog att faktiskt njuta av det.

bloggare

Kanske inspireras Underbara Clara av Svenska kyrkan i Umeå, som sedan flera år tillbaka gör den alternativa adventskalendern? Där finns varje dag en uppmaning fram till julafton, allt från “Skicka ett julkort” den 9 december till “Tänd fjärde ljuset och be för fred” den 18 december.

Än så länge inga konstigheter. Men för dig som följer kalendern väntar minst sagt en fullspäckad månad. Du ska lära dig teckenspråk, se en dokumentär, gå på konsert, promenera långsammare – ja med Svenska kyrkan i Umeås kalender får du inte vara rädd för att ligga i.

Här har man alltså gjort en kalender för mångsysslaren. Och, skulle jag vilja tillägga, den modige, som ska “dansa som att ingen ser” och slå in sina julklappar i tyg (och hoppas på att ingen ger konstiga blickar).

Vilken av dessa tre blir din favorit i år?

Alternativa adventskalendern gjord av Svenska kyrkan i Umeå.

---

Fakta: Kristna adventskalendrar

  • Shine Sveriges Instagram-konto heter Shine_Sverige.
  • Här hittar du Underbara Claras blogg.
  • Svenska kyrkan i Umeås alternativa adventskalender finns här.
  • Många församlingar gör egna adventskalender. Under coronapandemin blev det vanligt att spela in digitala kalendrar.

---

Fler artiklar för dig